Trump en Kim Jong-un schudden elkaar de hand

De Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. ©AFP

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump hebben elkaar zondagochtend ontmoet op de grens tussen Noord- en Zuid-Korea.

Trump nodigde Kim via Twitter uit voor een spontane ontmoeting in de gedemilitariseerde zone tussen Zuid- en Noord-Korea. Daarop volgden hectische uren om alles geregeld te krijgen. De ontmoeting vond zondag plaats in Panmunjom. 'Gewoon handjes schudden en hallo zeggen', aldus de Amerikaanse president.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in, die Trump naar de gedemilitariseerde zone vergezelde, verwelkomde de plannen voor een korte ontmoeting als een gebeurtenis met een grote symbolische waarde. Een ontmoeting tussen Trump en Kim zou een 'belangrijke mijlpaal zijn', zei Moon eerder dit weekend.

Tijdens de ontmoeting stapte Trump over de demarcatielijn, waardoor hij de eerste Amerikaanse president is die een stap zet op Noord-Koreaanse bodem. 'Het is goed om u hier te zien', vertelde Kim aan Trump. 'Ik had u hier nooit verwacht.'

'Stappen over die lijn was een grote eer', zei Trump. 'Het is een zeer moedige en vastbesloten daad', reageerde Kim via een vertaler. De Amerikaanse president nodigde Kim Jung-un meteen uit voor een bezoek aan het Witte Huis in Washington DC. 'We vinden elkaar aardig, begrijpen elkaar en dat kan tot mooie dingen leiden', stelde hij. Tot voor kort was zo'n uitnodiging totaal ondenkbaar.

'Extreem vreedzaam'

De Amerikaanse president Donald Trump is aangekomen in de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea. ©AFP

Bij zijn aankomst aan de gedemilitariseerde zone op de grens tussen de beide Korea's benadrukte Trump meermaals zijn goede persoonlijke relatie met Kim, die hij al twee keer ontmoette bij topbijeenkomsten in Singapore en Hanoi.

De Amerikaanse president liet uitschijnen dat het dankzij zijn beleid 'extreem vreedzaam' in de regio is geworden. 'Er was hier een groot conflict voor onze eerste ontmoeting. Nu is het extreem vreedzaam. Het is een compleet andere wereld.'

Trumps tweede ontmoeting met Kim Jong-un in februari draaide  uit op een sisser. Trump en Kim kortten hun verblijf in Hanoi in, en kwamen zelfs niet met een gemeenschappelijke verklaring omdat ze geen akkoord konden vinden over de ontmanteling van de nucleaire programma's van Pyongyang, in ruil voor het opheffen van de sancties.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud