Trump schakelt versnelling hoger in handelsconflict met China

De Amerikaanse president Donald Trump is niet van plan een einde te maken aan de spanningen met China. ©REUTERS

De Amerikaanse president reageert daarmee op de Chinese handelsbelemmeringen.

Trump is niet van plan een einde te maken aan de spanningen met China over de handel tussen beide economische grootmachten. Hij gaf zijn administratie de opdracht voor 200 miljard dollar aan producten uit China op te lijsten die met een extra invoerheffing van 10 procent kunnen worden belast.

De Chinese beurzen reageerden onmiddellijk en verloren dinsdag ruim 3 procent. Ook de belangrijkste Japanse beursindexen leverden in: -1,5 procent. De Japanse yen, die vaak gebruikt wordt als een vluchtheuvel in tijden van onzekerheid, steeg 0,7 procent tot ruim 107 yen per dollar. 

Volgens Trump gaat het om een vergelding op de beslissing van China om de invoerheffingen op 50 miljard dollar aan Amerikaanse producten op te trekken. Dat was dan weer een reactie van China op een gelijkaardige maatregel van Trump.

Trump gaf eerder deze maand de opdracht om 25 procent extra belastingen te heffen op de de invoer van 50 miljard dollar aan goederen uit China. Die heffingen op meer dan 1.000 producten gaan in op 6 juli en zijn voor Trump een manier om het jarenlange handelstekort met China te verkleinen. De VS importeerden vorig jaar 505 miljard dollar aan Chinese goederen en exporteerden voor 130 miljard dollar. Dat komt neer op een handelsoverschot van 376 miljard dollar voor China.

Oneerlijke economische praktijken

China reageerde meteen en kondigde gelijkaardige maatregelen aan op 659 Amerikaanse producten, van sojabonen tot vliegtuigen. De Chinezen roepen ook andere landen op om te reageren tegen die 'oneerlijke economische praktijken' 

Als China dat dreigement uitvoert, wil Trump het conflict op de spits drijven. 'We zullen alle mogelijke middelen inzetten om een beter en een eerlijker handelssysteem voor alle Amerikanen in te voeren', zei Trump.

Apple

Opmerkelijk is dat Trump beloofde dat de iPhone's die in China geassembleerd worden niet getroffen worden door de handelssancties. Volgens The New York Times deed Trump die belofte rechtstreeks aan Tim Cook, de CEO van Apple.  Cook was naar het Witte Huis getrokken om te waarschuwen dat de handelspolitiek van Trump een negatieve impact kan hebben op Apple in China.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud