Turkije heft Twitterban op

Erdogan heft de Twitterban op. ©AFP

De Turkse regering gaat het verbod op de sociale netwerksite Twitter in het land opheffen. Het komt tegemoet aan een vonnis van het Grondwettelijk Hof. Het besluit komt er een kleine week na de parlementsverkiezingen in Turkije.

Donderdag kondigde de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan aan het gebruik van de microblogsite Twitter niet langer aan banden te zullen leggen. Het verbod dateerde al van 20 maart en overspande zo de directe periode voor de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen zondag in Turkije. Die draaiden landelijk gezien uit op een overwinning voor de AK-partij van Erdogan. Erdogan had van de lokale verkiezingen een referendum over zijn functioneren gemaakt. 

Erdogan zit in nauwe schoentjes na een corruptieschandaal in zijn regering eind vorig jaar. In een aantal filmpjes op de de videosite Youtube werd ook Erdogan zelf gelinkt aan het corruptieschandaal. Die filmpjes circuleerden gretig op sociale media, waaronder Twitter.

De Twitterban kwam er nadat de microblogsite weigerde bepaalde inhoud te verwijderen op vraag van het Turkse gerecht. 'Dit heeft niets meer te maken met vrijheid. De vrijheid laat geen inbreuken op de privacy toe', aldus Erdogan. Een week later vloog ook Youtube op slot. 

De beslissing kwam Erdogan te staan op een stortvloed aan internationale kritiek. Maar Erdogan krabbelde pas terug na het vonnis van het Grondwettelijke Hof vandaag - en een kleine week na de lokale verkiezingen. 

De ban heeft bovendien niet veel effect gehad. De Turken vonden allerlei achterpoortjes om toch Twitter te gebruiken, onder meer via de DNS-servers van Google. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud