Turkije laat omstreden Amerikaanse dominee vrij

De Amerikaanse dominee Andrew Brunson. ©AFP

Andrew Brunson moet niet terug naar de gevangenis. Met die zet ontmijnt het Turkse hooggerechtshof een aanslepend diplomatiek conflict met de Verenigde Staten.

De Amerikaanse predikant Andrew Brunson komt vrij. Dat heeft het Turkse hooggerechtshof vrijdag beslist. Een rechter veroordeelde hem tot drie jaar cel, maar Brunson moet die straf niet uitzitten omdat hij lang genoeg in voorhechtenis zat. Ook zijn uitreisverbod is opgeheven. Zijn advocaat meldde kort na de uitspraak dat Brunson al op een vlucht naar de Verenigde Staten zat.

Volgens ooggetuigen huilde Brunson tijdens het vonnis. 'Ik ben onschuldig. Ik hou van Jezus. Ik hou van Turkije', zei hij. De Amerikaanse president Donald Trump reageerde opgetogen. 'Dominee Brunson is vrijgelaten. Zal snel weer thuis zijn!', tweette hij. 

Terrorisme en spionage

De Amerikaanse nieuwszender NBC berichtte al voor het proces dat de Verenigde Staten en Turkije een akkoord over Brunson hadden bereikt. Op het proces werd duidelijk dat Turkije op een vrijlating aanstuurde. Drie getuigen trokken plots hun verklaring in en de aanklager eiste weliswaar tien jaar cel, maar vroeg ook om de opheffing van Brunsons huisarrest en andere beperkende maatregelen.

De dominee, die al meer dan twintig jaar in Turkije woont, werd in 2016 opgepakt voor zijn vermeende betrokkenheid bij de staatsgreep van 2016. Hij zou contact hebben gehad met belangrijke personen van de Gülenbeweging, die volgens Turkije achter de couppoging zaten. Turkije beschuldigde hem van terrorisme en spionage.

Intussen zat Brunson al twee jaar in de cel. Sinds juli had hij huisarrest omdat zijn gezondheidstoestand verslechterde.

De zaak werd een diplomatieke splijtzwam tussen Turkije en de Verenigde Staten. De Amerikanen noemden Brunson een politieke gijzelaar en eisten zijn onmiddellijke vrijlating. Toen de Turken dat weigerden, kondigde Trump economische sancties af. Daarop verloor de lira een kwart van zijn waarde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect