Turkse politieke impasse keldert lira

De Turkse lira ging totaal onderuit. - Bloomberg ©Bloomberg

De politieke impasse in Turkije heeft een nieuwe hoogtepunt bereikt. Premier Recep Tayyip Erdogan weigert een omstreden juridische hervorming terug te trekken, iets waar de oppositie en masse op aandringt. President Abdullah Gül probeert nu te bemiddelen. De lira ging alvast andermaal onderuit vandaag.

Turkije blijft in de greep van het corruptieschandaal dat eind december losbarstte. 24 mensen, waaronder vertrouwelingen van premier Erdogan, werden toen opgepakt voor het aanvaarden van steekpenningen bij grootschalige bouwprojecten. De zaak eindigde met een herschikking van de regering-Erdogan.

Erdogan ging evenwel in de tegenaanval. Hij schoof een betwiste juridische hervorming naar voren, waarbij de minister van justitie het laatste woord zou krijgen over de aanstelling van magistraten. Verder werden er honderden politiemannen overgeplaatst, die betrokken waren bij het onderzoek rond het corruptieschandaal. 

De politieke impasse rond de juridische hervorming bereikt nu een nieuw kookpunt. President Abdullah Gül werpt zich op als bemiddelaar en ontving vandaag de drie grootste oppositiepartijen. Die dringen allen aan op het intrekken van de hervorming. 'Eerst moet de huidige hervorming ingetrokken worden, daarna moet het onderzoek gedeblokkeerd worden,' stelde Kemal Kilicdaroglu van de lekenpartij CHP. 

Minister van Justitie Bekir Bozdag had zaterdag verklaard dat de hervorming kon herroepen worden als de vier partijen uit het parlement daar eensgezind om vroegen. Erdogan herroept die woorden nu. 'Het is absoluut niet aan de orde dat we dit terugtrekken,' stelt Bülent Arinç, woordvoerder van de regering. 

De politieke impasse deed de lira alvast weer kelderen tegenover de euro. De euro steeg 0,74 procent en één euro is ondertussen weer bijna 3 lira waard. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud