Twee grote brokstukken Air Asia-vliegtuig teruggevonnden

©REUTERS

In de Javazee in Indonesië zijn "twee grote stukken" teruggevonden van het gecrashte toestel van AirAsia. Intussen blijkt dat de luchtvaartmaatschappij zijn licentie schond door op een zondag te vliegen. Mogelijk wordt die nu ingetrokken.

Een van de onderdelen meet 9,4 x 4,8 x 0,4 meter, het tweede stuk is 7,2 x 0,5 meter groot. De vliegtuigonderdelen zouden zich op een diepte van dertig meter bevinden.

De slechte weersomstandigheden van de afgelopen dagen hebben de zoektocht naar lichamen en brokstukken van de Airbus A320-200 fors gehinderd en er wordt nog volop gespeurd naar de zwarte dozen en naar de romp van het vliegtuig. Tot hiertoe konden slechts dertig lichamen worden geborgen. Schepen die uitgerust zijn met detectoren en sonartechnologie kammen een gebied uit van 1.575 vierkante zeemijl (ongeveer 5.400 vierkante kilometer). Aan de zoekactie nemen in totaal 29 schepen en 17 vliegtuigen deel.

Het toestel van AirAsia stortte zondag neer in de Javazee, na in het Indonesische Soerabaja te zijn opgestegen. Het toestel was op weg naar Singapore, met aan boord 162 passagiers en bemanningsleden. Overlevenden zijn nog niet gevonden.

Licentie overtreden

Intussen raakt bekend dat vlucht QZ8501 van AirAsia Indonesië zijn licentie overtrad door de vlucht Soerabaja - Singapore op een zondag uit te voeren.  Volgens de licentie mag de route vier keer per week uitgevoerd worden, maar nooit op een zondag.

De Indonesische autoriteiten gaan nu alle vluchtroutes van de luchtvaartmaatschappij onder de loep nemen. Mogelijk wordt de licentie voor Air Asia in Indonesië ingetrokken. 

'Het toestel heeft de vliegpermissie geschonden, het tijdschema dat het had gekregen, en dat is een probleem', aldus Djoko Murjatmodjo, de algemeen directeur van de luchtvaart. Om die reden is ook 'de vergunning van AirAsia voor die vliegzone opgeschort', klonk het nog. Dat zal zo blijven tot na afloop van het onderzoek naar de crash.  

De piloot van de Airbus A320-200 - vlucht QZ8501 - had gevraagd om hoger te mogen vliegen om dreigend onweer te omzeilen, maar hij had die toelating niet onmiddellijk gekregen omdat er op dat ogenblik veel vliegverkeer was. Het toestel verdween even later van de radar.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud