Twijfels over Chinese economie blijven

Een arbeider loopt voorbij een staalfabriek in Peking ©REUTERS

De activiteit in de Chinese fabrieken is in in april mondjesmaat gegroeid, maar minder dan verwacht. De evolutie van de uitvoer roept vooral vragen op. Het is dan ook onduidelijk of de Chinese economie aan het stabiliseren is na de groeivertraging in het eerste kwartaal.

De indicator van de aankoopdirecteuren uit de industrie of PMI, die het ondernemersvertrouwen uitdrukt, steeg in april tot 50,4, van 50,3 in maart, zo maakte het Chinese Nationaal Bureau voor Statistiek donderdag bekend. Dat de PMI boven 50 uitkomt, wijst op groei – al is die minimaal. Analisten hadden trouwens een iets sterker cijfer van 50,5 verwacht.

De PMI werd nauwlettend in de gaten gehouden, omdat het de eerste indicatie is over hoe de Chinese economie het tweede kwartaal is begonnen. In de eerste drie maanden van het jaar vertraagde de groei van ’s werelds tweede grootste economie tot 7,4 procent, wat het laagste peil in 18 maanden was.

Officiële Chinese economen leiden uit het nieuwe cijfer af dat de groei stabiliseert, maar anderen zijn het daar niet mee eens. Zhiwei Zang, China-econoom bij Nomura, denkt niet dat de Chinese groei weer versnelt; hij ziet eerder een vertraging tot 7,1 procent (op jaarbasis) in het tweede kwartaal.

De deelindex van de PMI die de nieuwe orders weergeeft, steeg vorige maand tot 51,2, van 50,6 in maart. De deelindex van de exportbestellingen daarentegen zakte van 50,1 tot 49,1. In maart bleek al dat de Chinese uitvoer al twee maanden op rij aan het dalen is. De vraag is of China daar zelf veel aan kan doen. Bij de evolutie van de uitvoer is immers vooral de buitenlandse vraag - en dus het herstel van de ontwikkelde economieën - een bepalende factor.

Voor de verdere evolutie van de Chinese economie is echter vooral de vastgoedsector een bron van zorgen. Die is sterk aan het afkoelen, omdat de overheid ingrijpt om speculatie af te remmen en zeepbelvorming te voorkomen. De lagere bouwactiviteit weegt echter fors op tal van aanverwante sectoren, zoals staal, cement of meubelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud