Advertentie

Val lira kost voorzitter Turkse centrale bank zijn baan

Murat Uysal. ©EPA

De president van de Turkse centrale bank Murat Uysal is ontslagen en onmiddellijk vervangen na de aanhoudende val van de Turkse lira

De nationale munt is dit jaar al meer dan 30 procent in waarde gedaald ten opzichte van de dollar en het land wordt geplaagd door inflatie in de dubbele cijfers.
Het ontslag van Murat Uysal werd zaterdag aangekondigd in het Turkse staatsblad, waarin een decreet verscheen van president Recep Tayyip Erdogan. Hij benoemde de voormalige minister van Financiën Naci Agbal tot nieuwe bankpresident. Het decreet geeft geen reden voor de vervanging.


Uysal was zestien maanden aan het bewind bij de centrale bank. Hij werd destijds benoemd nadat Erdogan ontevreden was over de hoge rentestand en verlaging eiste. Vorige week zei Erdogan nog dat Turkije in gevecht was met een 'duivelse drie-eenheid van rente, wisselkoersen en inflatie'.
Behalve de aanhoudende hoge inflatie heeft Turkije te kampen met slinkende reserves aan buitenlandse deviezen. Financiële markten zijn bezorgd over het monetaire beleid, mede doordat de rente in september ongewijzigd bleef. Een nieuwe rentebesluit wordt op 18 november verwacht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud