Van oorsprong Belgische pijnstiller veroorzaakt nieuwste episode in handelsoorlog

Fentanyl die in beslag werd genomen op de O'Hara International Airport in Chicago. ©REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump haalde donderdag scherp uit naar China omdat het de invoer van de zware pijnstiller fentanyl naar de VS niet onder controle krijgt. De pijnstiller werd in 1959 ontwikkeld door wijlen Paul Janssen van Janssen Pharmaceutica, maar eist nu volop levens als straatdrug.

Pijnstillers kunnen verslavend zijn, en zeker in de Verenigde Staten is het probleem een echte gesel. Fentanyl, door Janssen ontwikkeld als krachtige pijnstiller in een ziekenhuiscontext, is in de VS een gegeerde straatdrug geworden. Volgens de krant USA Today stierven er in 2018 bijna 32.000 Amerikanen aan een overdosis waarbij deze synthetische opioïde was betrokken. In 2014 ging het 'maar' over minder dan 6.000.

De handel in fentanyl bestrijden is niet eenvoudig, want misdaadgroepen maken volop gebruik van het 'dark web'.

Tegelijk blijft het middel zijn relevantie behouden in een geneeskundige context. Bepaalde versies worden gebruikt om kankerpijn te bestrijden. Het middel kan tot 100 keer sterker zijn dan morfine.

Fentanyl geraakt als straatdrug onder meer via China op de Amerikaanse markt. Vrij zuivere fentanyl wordt als pillen op de markt gebracht of verpatst als heroïne. De handel bestrijden is niet eenvoudig, want misdaadgroepen maken volop gebruik van het 'dark web', virtuele markten op het internet die ontsnappen aan iedere controle. Dat houdt president Trump echter niet tegen om zijn Chinese collega Xi Jinping verantwoordelijk te stellen:

Opiumoorlogen

Het hele conflict lijkt een zwakke historisch echo te zijn van de opiumoorlogen uit de 19de eeuw. De Britse East India Company exporteerde opium uit India naar China, waar het een grote verslavingsgolf veroorzaakte die ook het establishment met zich meesleepte. Ook Amerikanen voerden het product in vanuit Turkije.

Maatregelen van de Chinese overheid om met geweld de import te stoppen, leidden tot een handelsconflict dat met de wapens werd uitgevochten tussen 1839 en 1842 en tussen 1856 en 1860. China bleek niet opgewassen tegen het Britse overwicht op zee. Het gevolg was onder meer dat niet enkel de opiumhandel werd gelegaliseerd, maar ook dat Groot-Brittannië de controle verwierf over Hongkong.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud