Veiligheidswet Hongkong effent weg voor uitlevering aan China

Sinds China bekendmaakte te broeden op een nieuwe veiligheidswet voor Hongkong, vinden in de stadstaat weer regelmatig protesten plaats. ©Photo News

Het Chinese parlement klopt wellicht dit weekend af op de nieuwe veiligheidswet voor Hongkong. Die maakt het mogelijk inwoners van de stadstaat uit te leveren aan het vasteland. Gelijkaardige plannen lokten vorig jaar massaprotest uit.

Het belangrijkste besluitorgaan van het Chinese parlement heeft donderdag verzamelen geblazen. Tijdens een driedaagse sessie buigen de leden zich over allerhande wetsvoorstellen. Op het allerlaatste nippertje is de kwestie-Hongkong aan de agenda toegevoegd.

De stadstaat met 7,5 miljoen inwoners maakt sinds 1997 weer officieel deel uit van de Chinese Volksrepubliek. Maar volgens het principe 'één land, twee systemen' kon die de voorbije twee decennia een ruime mate van autonomie genieten. Dat statuut komt in het gedrang, vrezen veel Hongkongers.

Buitenlandse inmenging

De Chinese autoriteiten maakten vorige maand bekend een nieuwe veiligheidswet voor de voormalige Britse kolonie in de marinade te hebben liggen. Met het initiatief hoopt Peking 'buitenlandse inmenging in lokale aangelegenheden te voorkomen' en wil het 'activiteiten die de nationale veiligheid bedreigen, beter kunnen aanpakken'.

Onder de nieuwe veiligheidswet kunnen inwoners van Hongkong aan China uitgeleverd worden als ze de nieuwe wet overtreden en als Peking dat nodig vindt.
Tam Yui-chung
Vertegenwoordiger Hongkong

Bij de aankondiging van de demarche haalden de Chinese autoriteiten vier soorten misdrijven aan: activiteiten gericht op afscheiding, staatsondermijning, terrorisme en het samenspannen met buitenlandse krachten. Ze sloten een permanente stationering van Chinese ordediensten op het grondgebied van Hongkong niet uit. Dat zou een primeur zijn.

Sindsdien lekten geen verdere details uit over de timing, de precieze inhoud en de mogelijke implicaties. Tot donderdag.

Uitlevering

'Onder de nieuwe veiligheidswet kunnen inwoners van Hongkong aan China uitgeleverd worden als die de nieuwe wet overtreden en als Peking dat nodig vindt', meldde de enige vertegenwoordiger van Hongkong in het belangrijkste besluitorgaan van het Chinese parlement. Volgens Tam Yui-chung gaat het om mensen die de regels overtreden wat buitenlandse inmenging in Hongkong betreft. 

We roepen alle partijen op de Chinese grondwet en de grondwet van Hongkong goed te bestuderen, de wetgeving op een objectieve manier te behandelen en zich niet langer te mengen in kwesties als Hongkong, Taiwan en Xinjiang.
Peking

Als een uitleveringsclausule effectief in de nieuwe veiligheidswet staat, kunnen de anti-Chinese protesten in Hongkong snel opflakkeren. De inwoners van de stadstaat kwamen vorig jaar al eens maandenlang massaal op straat toen de plaatselijke autoriteiten via een wet de weg wilden effenen voor de uitlevering van onderdanen aan het Chinese vasteland. Onder druk van het straatprotest borg de regering van Hongkong die plannen weer op.

De inhoud van de nieuwe veiligheidswet kan erg bepalend zijn voor de toekomst van de stadstaat. De grote mate van autonomie lokte veel multinationals en hielp Hongkong, als bruggenhoofd tussen het Westen en China, uitgroeien tot een belangrijke financiële hub.

De hamvraag is of bedrijven uit schrik voor de groeiende Chinese invloed in Hongkong geen andere standplaats in Azië gaan zoeken. Vorig jaar bestudeerden verschillende ondernemingen al een verhuizing naar andere Aziatische hubs toen het debat over de Hongkongse uitleveringswet woedde.

Politieke spanningen

De Chinese plannen in de stadstaat leiden ook tot politieke spanningen. De Amerikaanse president Donald Trump dreigde er enkele weken geleden al mee Hongkong zijn speciaal handelsstatuut af te nemen als Peking zijn zin doordrijft.

Woensdag pakte de G7, de groep van zeven grote industrielanden, uit met een communiqué. Daarin spoorde ze de Chinese machthebbers aan terug te komen op de invoering van de nieuwe veiligheidswet. 'Die zou het systeem dat Hongkong jarenlang deed bloeien en succesvol maakte, in het gedrang brengen.'

Een Chinese reactie liet niet lang op zich wachten. 'We roepen alle partijen op de Chinese grondwet en de grondwet van Hongkong goed te bestuderen, de wetgeving op een objectieve manier te behandelen en zich niet te mengen in kwesties als Hongkong, Taiwan en Xinjiang.'

De verwijzing naar Xinjiang kwam er enkele uren nadat Trump zijn handtekening gezet had onder een wet die de weg vrijmaakt voor strafmaatregelen tegen Chinezen die verantwoordelijk zijn voor de onderdrukking van de Oeigoeren, de moslimminderheid in die Chinese provincie. Peking broedt op een tegenzet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud