Vermist toestel Malaysia Airlines vloog waarschijnlijk naar Indische Oceaan

©REUTERS

China heeft scherpe kritiek op de manier waarop de zoektocht naar de verdwenen Maleisische Boeing verloopt. Ondertussen blijven nieuwe gegevens opduiken, maar van het toestel is vooralsnog geen spoor.

De verdwenen Maleisische Boeing is waarschijnlijk naar het zuiden van de Indische Oceaan gevlogen, zo heeft het Britse ITV News woensdag op gezag van een "bron dicht bij het onderzoek" getwitterd. "De werkhypothese is dat het (vliegtuig) zuidelijk vloog, en dat het daarenboven naar het zuidelijke eind van die corridor vloog", aldus de bron. Hij refereerde daarbij naar een zoekgebied dat zich uitstrekt van het westen van Indonesië tot de Indische Oceaan ten westen van Australië.

De Thaïse luchtmacht van haar kant kwam woensdag ook met nieuwe gegevens. Op radarbeelden van het ogenblik dat de vluchtleiding het contact met vlucht MH370 van Malaysia Airlines had verloren, heeft Thailand een "onbekend toestel" ontdekt dat meerdere keren van koers veranderde. Op verzoek van de Maleisische autoriteiten trok de Thaise luchtmacht maandag de informatie van zijn radars in het zuidelijk gebied na, zei Monthon Suchookorn. Het bleek dat op 8 maart "om 00.28 uur, zes minuten na de verdwijning van vlucht MH370, een onbekend toestel in zuidwestelijke richting vloog", in tegengestelde richting van de koers die de Boeing 777 tussen Kuala Lumpur en Peking moest volgen. 

Dat tijdsverloop lijkt overeen te stemmen met de laatste uitzending door de transponder van vlucht MH370, om 01.21 uur Maleisische en 00.21 uur Thaise tijd, ergens tussen de oostelijke kust van Maleisië en het zuiden van Vietnam. "Het toestel is verder naar het zuiden gevlogen naar Kuala Lumpur en de Straat van Malakka, om dan om te draaien naar het noorden" naar de Andamanzee, ten westen van het Maleisische schiereiland", vertelde de woordvoerder.

Het signaal "was onduidelijk en bleef maar uitvallen", en verdween dan, aldus Suchookorn, die eraan toevoegde dat deze informatie aan Maleisië is bezorgd. De woordvoerder beklemtoonde dat zijn land "geen informatie heeft achtergehouden". Het toestel "vertoefde niet in het Thaise luchtruim en vormde geen bedreiging voor Thailand", terwijl het "niet bevestigd is dat het toestel MH370 was". 

De Amerikaanse nieuwszender NBC wist dan weer dat de koersverandering van het vermiste Malaysia Airlines-toestel duidelijk geprogrammeerd was voor het afmelden van de co-piloot bij de luchtverkeersleiding. De koersverandering gebeurde minstens twaalf minuten voor co-piloot Fariq Abdul Hamid met de woorden "alles in orde, goede nacht" afscheid nam van de vluchtloodsen, zo berichtte NBC in de nacht van dinsdag op woensdag, steunend op niet genaamde kringen. 

De Boeing is sinds 8 maart vermist. Het toestel met vluchtnummer MH370 was op weg van Kuala Lumpur naar Peking. De onderzoeken spitsen zich toe op meerdere mogelijkheden: sabotage, ontvoering, terrorisme of zelfdoding van een van de piloten.

China

China heeft woensdag scherpe kritiek geuit op de zoekacties tot dusver naar het vermiste toestel. "Het is bekend dat onnauwkeurige of tenminste onvolledige informatie er toe geleid heeft dat de aanvankelijke zoekactie in de Zuid-Chinese Zee in het ledige gebeurde en kostbare tijd is verspeeld", aldus een commentaar van het Chinese persbureau Nieuw China dat de kranten woensdag afdrukten. Wegens gebrek aan transparantie werden grootschalige inspanningen verkwist en zijn tal van geruchten opgedoken. "Er zijn geen verontschuldigingen dezelfde fouten te herhalen", luidt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud