Advertentie
Advertentie

Vier doden bij gevechten tussen Turkse leger en PKK

Bij gevechten tussen het Turkse leger en het Koerdische PKK vielen vandaag vier doden, in het woelige oosten van het land. ©© Can Merey/dpa/Corbis

Bij gevechten tussen het Turkse leger en aanhangers van de Koerdische Arbeiderspartij PKK zijn vandaag vier doden gevallen. Het gaat om één soldaat en drie rebellen, zo melden regeringsbronnen aan persbureau Reuters. Het geweld vond plaats in de provincie Kars, in het uiterste oosten van Turkije.

De aanval op een legerbasis was volgens Turkse regeringsbronnen het initiatief van de PKK. De groep neemt sinds eind vorige maand quasi dagelijks het Turkse leger onder vuur. Als antwoord op de grootschalige operatie die Turkije aankondigde tegen de PKK en terreurgroep Islamitische Staat.

Volgens Turkije is dat nodig om 'de openbare orde en de nationale veiligheid te beschermen', aldus premier Ahmet Davutoğlu vier weken geleden. Sindsdien deed de politie invallen in honderden verdachte panden en voert het aanvallen uit op doelen van IS en de PKK.

Voor het dorp Varto, ook in Oost-Turkije, waren de verslechterde verhoudingen tussen Turkije en de PKK aanleiding om gisterenavond een avondklok in te stellen. Gisteren was het immers exact 31 jaar geleden dat de strijd tussen beide partijen begon. Varto vreesde dat de PKK daarom een aanslag beraamde.

Sinds de heropflakkering van de gevechten kwamen er volgens de Turkse regering ruim veertig soldaten of agenten om. Het aantal doden bij de PKK staat – volgens Turkse media – al op meer dan tweehonderd. In totaal lieten door gevechten tussen Turken en Koerden de voorbije jaren al meer dan 40.000 mensen het leven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud