VN: 'Toename geweld in Afghanistan alarmerend'

Volgens de Verenigde Naties neemt het geweld in Afghanistan 'alarmerend' toe. De taliban lijken aan kracht te winnen. Het dodental is fors gestegen.

Het geweld in Afghanistan, waar ook Belgische soldaten actief zijn, is de eerste vier maanden van dit jaar dramatisch toegenomen. Dat blijkt uit een kwartaalrapport van de Verenigde Naties (VN). Het stijgende geweld is opvallend, want sinds begin dit jaar hebben ook de Navo-strijdkrachten hun inspanningen tegen de taliban in het land opgevoerd.

Zo was er bijna een verdubbeling (+94 %) van het aantal zelfgemaakte bommen langs de kant van de weg, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De VN spreekt in het rapport van een 'alarmerende tendens'.

Bij de bermbommen zijn al heel wat Navo-soldaten omgekomen, maar ook burgers zijn er het slachtoffer van.

Gemiddeld kent het land drie zelfmoordaanslagen per week, waarvan de helft zich afspeelt in het onrustige zuiden, waar de taliban sterk staan.

Volgens de VN worden de aanslagen ook complexer en meer gecoördineerd, wat erop zou kunnen wijzen dat het terreurnetwerk zijn capaciteit heeft versterkt.

Wekelijks komen gemiddeld zeven burgers om het leven, 45 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

De oorlog in Afghanistan duurt nu al bijna negen jaar. Sinds 2005 gaat het dodentol in stijgende lijn, zowel bij de buitenlandse troepen als bij de burgerbevolking. De Amerikaanse president Barack Obama heeft van Afghanistan opnieuw een prioriteit gemaakt en de Amerikaanse troepenmacht opgedreven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud