Advertentie

VN-Veiligheidsraad veroordeelt Syrische mortieraanval

Een Turkse soldaat bewaakt de grens met Syrië bij het Turkse dorp Akcakale. Foto: AFP.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) heeft de mortieraanval vanuit Syrië op het Turkse grensdorpje Akcakale zwaar veroordeeld. ‘Dergelijke schendingen van het internationaal recht moeten onmiddellijk gestopt worden en zijn niet voor herhaling vatbaar.’

‘Het voorval benadrukt hoe de crisis in Syrië de veiligheid van de buurlanden en de stabiliteit van de regio in gevaar brengt’, staat in de verklaring te lezen. Volgens diplomaten is het een compromis tussen de felle veroordeling waar de VS en andere Westerse landen achter stonden en een afgezwakte versie van Rusland, de belangrijkste bondgenoot van Syrië.

Rusland is erin geslaagd een verklaring tegen te houden waarin de mortieraanval ‘een bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid’ wordt genoemd. Zo vermijden de Russen dat de Veiligheidsraad nauw betrokken wordt bij het conflict.

Door de Syrische granaat eergisteren kwamen in Akcakale vijf mensen om het leven. Turkije beantwoordde de mortieraanval met artillerievuur, zowel eergisteren als gisteren.

Het Turkse parlement stemde gisteren een motie die toelaat dat Turkije op het Syrische grondgebied actie onderneemt. Volgens de Turkse premier Tayyip Erdogan heeft Turkije geen interesse in een oorlog met Syrië, maar zal het ‘waar nodig’ de Turkse grenzen beschermen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud