Advertentie
Advertentie

Volgzame techbaas verliest 3,2 miljard na Chinese aanval op spelletjesindustrie

©Imaginechina

De Chinese aanval op de spelletjesindustrie heeft Tencent-baas Pony Ma meer dan 3,2 miljard dollar gekost. Nochtans staat de oprichter van de socialemediareus bekend als een discrete zakenman die Peking trouw volgt.

Zelfs de meest inschikkelijke van de Chinese miljardairs is niet immuun voor de kruistocht die de Chinese overheid ontketend heeft. Een vlijmscherp opiniestuk in de staatsmedia over games als 'spirituele opium' deelde dinsdag klappen uit aan de Chinese spelletjesindustrie. Het aandeel van de socialemediareus Tencent verloor dinsdag prompt 11 procent en sloot de dag af met een verlies van 6 procent. Het fortuin van 'Pony' Ma Huateng, de baas van Tencent, slonk daardoor in een klap met 3 miljard dollar. Woensdag was er een schuchter koersherstel van 2,5 procent.

Pony had nog getracht de meubelen te redden. De ondernemer, die er prat op gaat de schijnwerpers te ontwijken - zijn meest recente foto dateert uit 2017 -, liet zijn bedrijf een communicatie uitsturen. Daarin ijverde Tencent voor een algemeen verbod op gamen voor kinderen jonger dan 12 jaar. Bovendien zou de game-industrie - die een 'maatschappelijke plicht draagt' - meer moeten doen om verslavingen tegen te gaan.

De harde aanpak van de Chinese technologie-industrie is niet nieuw. Al enkele maanden dwingt Peking verschillende bedrijven om in de pas te lopen en de marsorders van de overheid te volgen. Vraag het maar aan Alibaba-oprichter Jack Ma, de tweede rijkste Chinees, die een beursgang tegengehouden zag door de Chinese toezichthouders. Ook waren er de gebeurtenissen rond taxiapp Didi Chuxing en de Chinese onderwijsgoeroe Larry Chen, die 15 miljard dollar kwijtspeelde door strengere regelgeving.

Monopoliepraktijken

Opmerkelijk is dat niet elk bedrijf even hard onder vuur genomen wordt. Pony's reputatie om minder vocaal te zijn dan Jack Ma, die geregeld zijn gal spuwt over de overheid, was al enkele keren voordelig voor Tencent. Terwijl Alibaba wegens monopoliepraktijken een boete van 2,8 miljard dollar moest ophoesten, kwam de onbetwiste marktleider op de sociale media weg met enkele symbolische boetes. Bovendien bleef Tencent gespaard van het doemscenario waarbij zijn lucratieve muziektak afgescheiden moest worden.

Toch is de beurskoers van Tencent sinds zijn piek bijna gehalveerd: de marktwaarde naderde begin dit jaar de kaap van 1.000 miljard dollar, maar blijft nu steken op 550 miljard. Hetzelfde verhaal voor Pony, wiens persoonlijk fortuin sinds november met 14 miljard dollar wegsmolt. Volgens de Bloomberg Billionaires Index is hij nog 45,8 miljard dollar waard, wat hem een derde plek - na Jack Ma - op de Chinese rijkenlijst oplevert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud