Advertentie

VS en taliban houden eerste overleg sinds machtsovername in Afghanistan

Een delegatie van de Taliban in Qatar. ©via REUTERS

De eerste gesprekken tussen de Verenigde Staten en de islamistische beweging taliban verliepen 'openhartig en professioneel', klinkt het. De Amerikanen onderstrepen dat het nieuwe regime nog niet op internationale erkenning moet rekenen.

Voor het eerst sinds de machtsgreep van half augustus zaten een delegatie van de taliban en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken samen aan tafel. De gesprekken vonden plaats in Doha, de hoofdstad van Qatar, waar de islamistische beweging over kantoren beschikt.

Tijdens de bijeenkomst kwamen thema's zoals veiligheid, terrorisme en humanitaire hulp ter sprake. De Amerikanen drongen aan op een veilige doorgang voor Amerikaanse burgers, andere buitenlandse burgers en de Afghanen zelf. De Verenigde Staten staan naar eigen zeggen in contact met tientallen mensen die Afghanistan wensen te verlaten. Nog enkele duizenden Afghanen lopen het risico op vervolging door de nieuwe machtshebbers.

De talibanregering werd ook herinnerd aan een belofte om het land niet opnieuw te laten verworden tot een broeinest voor terreurgroepen. Tijdens het vorige bewind van 1996 tot 2001 werd extremistische groeperingen amper een strobreed in de weg gelegd. Hoewel de taliban eerder in een vredesakkoord beloofden om dat te verhinderen, vrezen sommige experts dat Al Qaeda onder de nieuwe regering weer zal floreren en uiteindelijk nieuwe aanslagen zal plegen.

Ook de mensenrechten waren een belangrijk gespreksonderwerp. De Amerikanen, die herhalen dat de taliban op hun daden worden beoordeeld, vroegen aandacht voor de rol van de vrouw in de Afghaanse samenleving. Zo blijven veel vrouwelijke studenten weg van de universiteitsbanken sinds de taliban besloten hebben dat ze gesluierd de les moeten bijwonen en contact met mannen moeten vermijden.

De taliban ijverden dan weer voor de vrijgave van bijna 9,5 miljard dollar aan reserves, die eigendom zijn van de Afghaanse centrale bank. Die middelen staan bijna allemaal in het buitenland geparkeerd. Een groot deel daarvan staat op rekeningen van het Federal Reserve-kantoor in New York en commerciële banken in de Verenigde Staten.

Diplomatieke relaties

In een mededeling had het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken het over 'openhartige en professionele gesprekken'. Eenzelfde geluid klonk op het Afghaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Kaboel. 'Tijdens de bijeenkomst werden gedetailleerde besprekingen gehouden over alle relevante kwesties. En er moeten inspanningen geleverd worden om de diplomatieke relaties te herstellen', luidde het daar, met de mededeling dat er mogelijk nog bijeenkomsten volgen.

De gesprekken verliepen openhartig en professioneel. De Amerikaanse delegatie herhaalt dat de taliban beoordeeld worden op hun daden en niet enkel op hun woorden.
Ned Price
Woordvoerder ministerie van Buitenlandse Zaken

De taliban halen daarmee een heikel punt aan, want de Verenigde Staten blijven aandringen op een inclusieve regering. Het kibbelende talibankabinet, dat uitsluitend uit mannen en voor 90 procent uit Pathanen bestaat, valt bezwaarlijk onder die omschrijving. Ondanks de gesprekken onderstrepen de Amerikanen dan ook dat er voorlopig geen enkele vorm van erkenning in zit voor de talibanregering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud