Advertentie

VS geven burgerdoden toe bij foute droneaanval Kaboel

Afghanen bij de begrafenis van de slachtoffers van de Amerikaanse droneaanval eind augustus. ©Photo News

De Amerikanen beweerden eind augustus een aanslag in Afghanistan te hebben verijdeld met een luchtaanval tegen IS. Nu geven ze toe dat de slachtoffers onschuldige burgers waren.

Bij een Amerikaanse drone-aanval in Afghanistan zijn eind augustus zeker tien burgers, onder wie zeven kinderen, omgekomen. Dat gaf de Amerikaanse generaal Frank McKenzie, de baas van het US Central Command, vrijdagavond toe. 'Het was een vergissing en ik bied mijn oprechte verontschuldigingen aan', zei hij.

Het Amerikaanse leger voerde op 29 augustus een droneaanval uit in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Het was een vergeldingsaanval voor de bomaanslag van enkele dagen eerder. Bij die zelfmoordaanslag aan de luchthaven van Kaboel kwamen meer dan 100 mensen om het leven, van wie 13 Amerikaanse militairen.

Nieuwe aanslag

De aanslag was het werk van de terreurorganisatie Islamitische Staat. Volgens de VS was de droneaanval gericht tegen IS-militanten die een nieuwe aanslag planden tegen de luchthaven, waar toen duizenden mensen het land probeerden te ontvluchten. 'Een drone heeft een succesvolle raketaanval uitgevoerd op een auto van IS', klonk het toen.

Maar meteen na de vergeldingsacties werden vragen gesteld bij de operatie. De taliban, die halfweg augustus de macht hadden gegrepen, beweerden al snel dat er burgerslachtoffers waren gevallen. Het Amerikaanse ministerie van Defensie was zich naar eigen zeggen van geen kwaad bewust maar liet de zaak onderzoeken.

Generaal McKenzie zei vrijdag dat hij gelooft dat het oorspronkelijke verhaal van de legertop niet klopt. De slachtoffers van de droneaanval waren waarschijnlijk geen militanten van Islamitische Staat. En er was ook geen sprake van een onmiddellijke dreiging voor de Amerikaanse troepen op de luchthaven van Kaboel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud