Waarnemers kritisch over Turkse verkiezingen

Een lid van de speciale Turkse ordediensten houdt de wacht bij een school in Diyarbakir die dienst doet als kieslokaal. ©AFP

De verkiezingen in Turkije werden gehinderd door beperkingen die de autoriteiten hadden opgelegd aan de media, door gewelddadige incidenten en door de veiligheidssituatie in het algemeen.

Dat melden de officiële waarnemersmissies van de Raad van Europa en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) maandag.

Functionarissen, leden en gebouwen van partijen zijn in aanloop naar de parlementsverkiezingen van zondag aangevallen, waardoor ze niet goed campagne konden voeren, aldus de waarnemers. Zij zijn ook 'ernstig bezorgd' over de restricties op de persvrijheid.

De verkiezingen werden gewonnen door de AK-partij van zittend president Recep Tayyip Erdogan. 'Helaas werd de campagne voor deze verkiezingen gekenmerkt door oneerlijkheid en, in ernstige mate, door angst', oordeelt Andreas Gross, het hoofd van de parlementaire waarnemersmissie van de Raad van Europa.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud