Washington kondigt sancties af tegen Noord-Korea na mislukte top

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump. ©EPA

De nieuwe sancties kunnen de spanningen met Noord-Korea weer doen oplopen. Pyongyang trok alvast zijn personeel terug uit het interkoreaanse verbindingsbureau.

De Verenigde Staten hebben sancties afgekondigd tegen twee Chinese rederijen die Noord-Korea geholpen zouden hebben bij het ontduiken van internationale strafmaatregelen. Volgens Amerikaanse mediaberichten gaat het om de eerste sancties van Washington tegen Pyongyang sinds de mislukte top tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump van eind februari in Hanoi.

'We willen duidelijk maken dat rederijen die met bedrieglijke tactieken de illegale handel met Noord-Korea camoufleren zichzelf blootstellen aan een groot risico', zei de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin.

Noord-Korea reageerde meteen en trok zijn personeel terug uit het interkoreaanse verbindingsbureau, dat in september vorig jaar werd opgericht om de communicatie tussen Noord- en Zuid-Korea beter te laten verlopen. Dat vergroot de vrees dat de spanningen rond het Noord-Koreaanse atoomprogramma weer zullen oplopen.

Nucleaire ontwapening

Pyongyang heeft er al mee gedreigd een opschorting van de nucleaire gesprekken met de VS te overwegen. Maar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo maakt zich geen zorgen. Hij zei eerder deze week optimistisch te zijn dat de onderhandelingen met Pyongyang kunnen voortgaan. Ook een andere hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris zei tegen de nieuwszender CNN dat Washington vastbesloten blijft om tot een volledige nucleaire ontwapening van Noord-Korea te komen.

Trump liep eind februari weg van de top met Kim Jong-un omdat die volgens hem een volledige opheffing van de sancties had geëist, een vraag waarop hij niet kon ingaan. De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho zei dan weer dat Kim een gedeeltelijke opheffing had gevraagd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud