Wereldbank ziet geen harde landing voor Chinese economie

Mensen slenteren in winkelstraatjes in de shoppingwijk Mong Kok in Hongkong (Foto Bloomberg)

De Chinese economie zal dit jaar slechts met 7,7 procent groeien, tegen 9,3 procent vorig jaar, verwacht de Wereldbank. De kans op een harde landing is echter gering en volgend jaar zal de groei alweer versnellen.

In haar jongste rapport over Oost-Azië en de Stille Oceaanregio, dat maandag in Singapore werd gepubliceerd, legt de Wereldbank uit dat de Chinese bbp-groei dit jaar merkelijk zal vertragen door de zwakkere uitvoer en een minder snelle groei van de investeringen. Tot dusver ging de instelling uit van 8,2 procent groei.

Ondanks de significante groeivertraging, die volgens sommigen nog kan verergeren, sluit de Wereldbank een harde landing voor de tweede grootste economie ter wereld zo goed als uit.

Voor 2013 verwacht de Wereldbank opnieuw een versnelling van de groei tot 8,1 procent. De stimuleringsmaatregelen van de overheid zouden tegen dan effect moeten sorteren en de investeringen zouden weer moeten aantrekken.

De Chinese groeivertraging zal alle ‘ontwikkelingslanden’ in de regio – dat zijn nagenoeg alle landen uitgezonderd Japan en Australië - meesleuren. De gezamenlijke groei zal hierdoor 7,2 procent bereiken, een procentpunt minder dan in 2011. In 2013 zou de groei dankzij de binnenlandse vraag weer opveren tot 7,6 procent. Maar er zijn ook enkele belangrijke risicofactoren: een verergering van de eurocrisis, strengere begrotingsmaatregelen in de Verenigde Staten of een aanhoudende vertraging van de Chinese groei.

Mocht de toestand in Europa significant verslechteren, dan zou geen enkele economie in de regio gespaard blijven, door de handelsbetrekkingen en financiële banden,  merkt de Wereldbank nog op. De regio Oost-Azië/Pacific zou dat meer dan twee procentpunten groei kunnen kosten in 2013.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud