Westerse leiders sturen kat naar Chinese militaire parade

In Peking werd de voorbije dagen al volop geoefend voor de parade. ©© Zha Chunming/Xinhua Press/Corbis

De opkomst voor de enorme militaire parade in Peking volgende week valt licht uit voor president Xi Jinping. Europa en de VS vinden dat China met het machtsvertoon een fout signaal geeft.

Het moet volgende week een enorm spektakel worden in de Chinese hoofdstad. Om de 70-jarige verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog in de verf te zetten, haalt Peking alles uit de kast. Meer dan 10.000 soldaten vormen het hart van een grote parade. Het is de eerste keer dat president Xi Jinping met zoveel machtsvertoon uitpakt.

De Chinese top had graag gehad dat de wereldleiding aanwezig was bij het spektakel. Maar de gastenlijst - die dinsdag bekend raakte - blijkt nu erg licht uit te vallen. De belangrijkste westerse leiders blijven thuis.

De Tsjechische president Milos Zeman is de grootste Europese staatsleider die Peking kon verzilveren. Voorts moet Xi Jinping het doen met de Franse buitenlandminister Laurent Fabius en een resem ambassadeurs.

Op een aantal vaste waarden kan Peking wel rekenen. De Russische president Poetin maakt zijn opwachting. Ook de Soedanese president en Nicolás Maduro, president van Venezuela, trekken naar China. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un blijft zelf thuis, maar stuurt wel zijn rechterhand Choe Ryong Hae.

De afwezigen hebben elk zo hun reden om niet naar de Chinese hoofdstad te reizen. Europese en Amerikaanse politici hadden al aangegeven dat Peking met de gigantische militaire parade een fout signaal de wereld instuurt. De sfeer in de regio is al gespannen, doordat China steeds nadrukkelijker verschillende betwiste gebieden opeist. Daarnaast schrikt de aanwezigheid van Poetin de Westerse leiders af.

Ook de Japanse premier Shinzo Abe leider voelt zich waarschijnlijk bedreigd door het Chinees machtsvertoon. WOII-herdenkingen liggen sowieso al gevoelig tussen China en Japan. De bezetting door Japan tijdens de wereldoorlog ligt in China nog altijd vers in het geheugen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud