WGO-team bijna klaar voor coronaspeurtocht in Wuhan

Een bus in de Chinese stad Wuhan met de tien experts van de Wereldgezondheidsorganisatie. ©REUTERS

Het internationale onderzoeksteam van de Wereldgezondheidsorganisatie - dat politiek gevoelig onderzoek zal verrichten naar de bron van het coronavirus - is donderdag in de Chinese stad Wuhan aangekomen.

Tien experts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) zullen onderzoek doen naar de oorsprong van het coronavirus, dat eind 2019 voor het eerst in de Chinese miljoenenstad Wuhan werd vastgesteld en zich van daar over de wereld verspreidde.

Het onafhankelijke onderzoek ligt politiek erg gevoelig. Eerder nog had China, dat bang is voor vooringenomenheid bij de onderzoekers, geweigerd de WGO-onderzoekers een visum te verstrekken.

Volgens de Chinese regering staat het niet vast dat Wuhan de bron is omdat het virus daar het eerst opdook. Maar uiteindelijk stemde China, na grote internationale druk en maandenlange onderhandelingen, toch in.

Vooraleer de tien experts kunnen beginnen moeten ze twee weken in quarantaine in een hotel. 'Nadien kunnen we ons verplaatsen en de Chinese experts persoonlijk ontmoeten en verschillende locaties bezoeken', zegt Peter Ben Embarek, de Deense leider van de groep.

'Het kan een lange tocht worden voor we volledig in kaart hebben gebracht wat er is gebeurd. Het idee is meerdere onderzoeken te doen om daar een beter idee over te krijgen.'

Eerste dode in acht maanden

Net op dit moment geldt in het noorden van China een lockdown, die 20 miljoen mensen treft en werd ingevoerd nadat het aantal besmettingen na maanden van stabiliteit weer is opgeflakkerd.

Donderdag maakte China bekend dat voor het eerst in acht maanden iemand is overleden aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud