Wonen en werken in het buitenland? China is de beste keuze.

©AFP

Zakenbank HBSC heeft voor het 6de jaar op rij onderzoek gedaan naar het wel en wee van expats wereldwijd. Het bevraagde daarvoor meer dan 7000 expats in 100 landen wereldwijd. De Tijd is op zoek naar de ervaringen van Belgische expats.

Alle rankings en bevindingen van het rapport kan u hier terugvinden. China en Thailand zijn de beste landen om te vertoeven als expat. De top 5 wordt vervolledigd door kleine, rijke landen als Zwitserland, de Kaaimaneilanden en Bahrein. Egypte is het slechtste land om te wonen en werken als buitenlander gezien de politieke chaos en toenemende xenofobie. Scoren ook slecht volgens het rapport zijn Europese landen als Spanje, VK, Italië en Ierland, waar de economie sputtert en het leven relatief duur is.

Heb je echter kinderen die mee verhuizen naar het buitenland dan verandert het plaatje. HBSC laat het welzijn en het onderwijs van de kinderen zwaar doorwegen in de ranking. Duitsland scoort op dat vlak het best en komt op de tweede plaats na China te staan. Hierna komen Singapore, de Kaaimaneilanden en Australië in beeld.

Ga je voor het grote geld dan ben je het best af in Azië. De lonen van de expats zijn er gemiddeld 15% hoger dan het globaal gemiddelde. De grootste portie van grootverdienende expats wonen in China, Japan en Indonesië. De laagst betaalde expats wonen overwegend in Europa, met name in Spanje en Italië.

Expats in de BRIC landen (Brazilië, Rusland, Indonesië en China) en opkomende economieën als Vietnam, Indonesië, Turkije en Mexico zijn het meest optimistisch ingesteld over de toekomst en hebben een groter inkomen te spenderen. Deze landen zagen de instroom van expats ook fors toenemen.

Niet alleen zit je in Azië qua lonen en carrièrekansen goed, expats melden na hun verhuis er een actiever sociaal leven op na te houden. Nachtvlinders en sociale dieren kunnen zich naar hartelust uitleven in Thailand en Singapore. Expats in Oman, Kuweit en Ierland zien hun sociaal leven er dan weer op achteruit gaan.

Tot slot, expats die nog single zijn en op zoek zijn naar de ware liefde, in Brazilië maken ze het meeste kans. Andere topbestemmingen voor eenzame harten zijn Rusland en Italië.

De Tijd is benieuwd naar uw ervaringen. Woont en werkt u in het buitenland? Kan u zich vinden in de bevindingen van dit rapport? Laat het ons weten via de reacties!

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud