'Xi veel vroeger op de hoogte van coronavirus'

Chinees president Xi Jinping liet vorige week in een preventiecentrum in Peking zijn temperatuur meten.

Een nieuwe chronologie van het virus is vervelend voor het officiële relaas van de Chinese president als kordate bestrijder van de gezondheidscrisis.

Wie was wanneer op de hoogte? Die vraag stellen steeds meer Chinezen nu de tol van het coronavirus oploopt - in de Volksrepubliek zijn meer de 68.000 mensen besmet, waarvan er 1.665 overleden zijn - en ook de economische impact zich steeds meer laat voelen. 

Volgens The New York Times was Chinees president Xi Jinping al twee weken voor hij zich een eerste keer uitsprak over de crisis op de hoogte. En dat in een periode waar lokale machthebbers in epicentrum Wuhan de gezondheidscrisis nog minimaliseerden, in tegenspraak met klokkenluiders zoals de intussen aan het virus overleden arts Li Wenliang

Peking gaf dit weekend uitzonderlijk een interne toespraak van Xi vrij voor de vaste commissie van het Politburo, het hoogste beleidsorgaan van de Chinese Communistische Partij. In de toespraak, de dato 3 februari, staat dat Xi op 7 januari bevel gaf om preventiemaatregelen te nemen en de uitbraak te controleren. Tegelijk staat er ook dat Xi pas op 23 januari, ruim twee weken later dus, groen licht gaf om de miljoenenstad Wuhan en andere steden grotendeels van de buitenwereld af te sluiten. 

De miljoenenstad Wuhan is al weken grotendeels van de buitenwereld afgesloten

Met de publicatie van de toespraak hoopt Peking duidelijk de kritiek te smoren op de grotendeels onzichtbare Xi tijdens de escalerende gezondheidscrisis in het land, door te suggereren dat de president - de machtigste Chinese leider sinds Mao - wel degelijk aan de knoppen zit bij de crisisrespons. Vorige week kwam Xi ook letterlijk buiten, door zich te laten fotograferen terwijl de president zijn gezondheid liet controleren op een preventiecentrum in Peking. 

De chronologie is echter onbedoeld ook vervelend voor de communistische partij. Want tijdens de officiële versie van de vergadering van de vaste commissie op 7 januari, verspreid door staatspersbureau Xinhua, wordt met geen woord gerept over het coronavirus.

En dus blijft de partij meer dan ooit vatbaar voor de kritiek dat ze te lang heeft getalmd om de verspreiding in te dijken. Xi Jinping zelf sprak pas op 20 januari publiek over het virus, kort voor de stad Wuhan grotendeels van de buitenwereld geïsoleerd werd

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud