YouTube sluit Chinese campagnekanalen

©REUTERS

Na Twitter en Facebook heeft nu ook Google de Chinese regering ervan beticht via sociale media politieke verdeeldheid in Hongkong te zaaien.

De zoekgigant maakte bekend eerder deze week 210 kanalen op zijn platform YouTube geblokkeerd te hebben door verdachte activiteiten.

De ontdekking lag in de lijn van wat ook Facebook en Twitter vaststelden.
YouTube

Via die kanalen zouden op een gecoördineerde manier video's zijn geüpload om de politieke situatie in Hongkong te beïnvloeden. 'De ontdekking lag in de lijn van wat ook Facebook en Twitter vaststelden', verklaarde Shane Huntley, belast met het analyseren van bedreigingen bij Google, in een blogpost.

Volgens Google deden de makers van de kanalen onder meer beroep op VPN-verbindingen en andere methodes om de oorsprong van de accounts te maskeren.

Twitter en Facebook

Eerder meldde de microblogsite Twitter al dat via honderden verschillende Twitteraccounts werd geprobeerd de publieke opinie over de protesten in Hongkong te manipuleren. Er was sprake van 'significante door de staat gesteunde activiteiten' via zeker 936 accounts uit China, luidde het. Die probeerden onder meer de legitimiteit en politieke standpunten van de protestbeweging ter plaatse te ondermijnen.

De betreffende accounts werden door Twitter uit de lucht gehaald, omdat ze de beleidsregels van het bedrijf hebben overtreden.

Facebook kwam na een tip van Twitter tot eenzelfde conclusie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud