Advertentie

Zuid-Korea en China akkoord over sancties tegen Noord-Korea

Na de vorige Noord-Koreaanse rakettest liepen de spanningen hoog op tussen het communistische land en de VS. ©AFP

De twee landen dreigen daarmee als Noord-Korea weer een nieuwe kernproef of rakettest houdt.

Dat heeft Zuid-Korea bekendgemaakt na overleg tussen Chinese en Zuid-Koreaanse diplomaten.

Over de inhoud van de maatregelen werden geen mededelingen gedaan. De Zuid-Koreaanse diplomaat Kim Hong-kyun zei op een persconferentie te vrezen dat Noord-Korea bezig is met de voorbereidingen voor een nieuwe kernproef.

Noord-Korea viert deze maand verschillende feestdagen en doet dat meestal met militaire testen. Peking volgt die ontwikkelingen op de voet en pleit voor terughoudendheid. 'Alle partijen moeten zelfbeheersing tonen en niets doen wat de situatie verergert', verklaarde het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Militaire oplossing

Onlangs zei Amerikaans president Donald Trump nog dat hij de situatie in Noord-Korea 'alleen zou oplossen' als China zijn bondgenoot niet in toom houdt. Een Amerikaanse militaire interventie wordt steeds meer voor mogelijk gehouden na het bombardement in Syrië van vorige week. Daarbij lanceerden de VS tientallen raketten op een luchtmachtbasis van het Syrische regime als vergelding voor de gifgasaanval op Syrische burgers.

Japan ziet echter de VS geen militaire interventie ondernemen. 'Als de VS dat zou ondernemen, zouden Japan en Zuid-Korea dat tegenhouden,' klinkt het.

Sancties

De Zuid-Koreanen spreken echter niet over militaire interventie maar over economische sancties in samenspraak met de Verenigde Naties als Noord-Korea een intercontinentale raket test. Er wordt aangenomen dat Noord-Korea binnen een paar jaar een nucleaire raket zou kunnen ontwikkelen die de westkust van de VS kan bereiken.

De dictatuur verdedigde haar acties door te verwijzen naar het bombardement van de VS op de Syrische luchtmachtsbasis. Volgens de Noord-Koreanen is een nucleaire bom ontwikkelen dan ook 'de juiste keuze'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud