Advertentie
analyse

Gevallen vernieuwer Trudeau moet zich tevreden stellen met status quo

De Canadese premier Justin Trudeau en zijn vrouw Sophie. ©EPA

Justin Trudeau begint aan een derde ambt als Canadees premier. Maar de vervroegde verkiezingen in covidtijden, die vooral tijd- en geldverlies opleverden, doen zijn status van progressieve posterboy verder tanen.

De essentie

  • Justin Trudeau krijgt een derde mandaat als Canadees premier, maar zijn Liberale Partij haalde niet de volstrekte meerderheid die ze beoogde.
  • Trudeau wilde met vervroegde verkiezingen cashen op zijn coronamanagement, maar wordt nu cynisch geld- en tijdverlies verweten.
  • Zijn imago van progressieve posterboy taande de jongste jaren al door een resem schandalen en gebroken beloftes.

Amper twee jaar na de vorige verkiezingen trokken de Canadezen maandag vervroegd naar de stembus. Premier Justin Trudeau gokte erop dat een robuust coronamanagement zijn Liberale Partij opnieuw de volstrekte meerderheid in het 338-koppige lagerhuis zou opleveren die ze in 2019 had verspeeld.

Dankzij een strenge lockdown vielen er in Canada 'maar' zo'n 27.000 covidslachtoffers - iets meer dan in België, maar het land telt wel ruim drie keer zoveel inwoners. Met een vaccinatiegraad van 75 procent behoort het tot de wereldtop. Miljardenstimuli beperkten het jobverlies en de faillissementen.

Tijd- en geldverlies

Trudeaus gok leverde echter niet meer dan een status-quo op. Zijn Liberalen komen voorlopig uit op 158 zitjes, een winst van amper drie. De Conservatieven van oppositieleider Erin O'Toole haalden voor de tweede maal op rij zelfs meer stemmen, maar door het Canadese kiesstelsel resulteert dat in slechts 119 zetels - even veel als twee jaar geleden.

Zo moet Trudeaus minderheidskabinet straks toch weer op gedoogsteun rekenen van enkele centrumlinkse partijen. Veel Canadezen verwijten hem enorm tijd- en geldverlies - met een kostprijs van zo'n 400 miljoen euro waren dit 's lands duurste verkiezingen ooit - terwijl de covidcrisis toch alle aandacht zou moeten krijgen. Dat illustreert hoezeer 'Trudeaumania' drastisch afgekoeld is.

3
zetelwinst
Volgens de voorlopige uitslagen zou de Liberale Partij hooguit drie zitjes winnen, terwijl Justin Trudeau op minstens 15 had gehoopt om weer een volstrekte meerderheid te hebben.

Politieke rockster

Justin Trudeau bestormde in 2015 als een politieke rockster het Canadese en internationale toneel. Geboren op dezelfde dag als Jezus Christus. Zoon van de charismatische Pierre Trudeau, die tussen 1968 en 1984 bijna onafgebroken het premierschap bekleedde. Moeder Margaret was in die tijd nogal innig met The Rolling Stones.

Zelf vermarkte Trudeau zich gewiekst als een 'Instagram-premier' van de 21ste eeuw, die 'zonnige dagen' beloofde na negen jaar conservatief bewind. Hij cultiveerde zijn jeugdige imago als gewezen snowboardinstructeur, liet een hipsterbaard groeien en verscheen in sokken met badeendjesprint.

Als mondiale posterboy van de progressieve politiek vormde hij een regering die evenveel vrouwen als mannen telde, en waar plaats was voor gewezen vluchtelingen, religieuze minderheden, lokale Inuit en personen met een handicap. Een groen beleid dat de ongelijkheid zou aanpakken, gloorde. Zoals veel hypes bleek de vorm mooier dan de inhoud.

Schandalen

Recordtemperaturen tot 49,6 graden en ongeziene bosbranden herinnerden er deze zomer aan dat Canada nog lang niet de klimaatdoelen van Parijs haalt, en Trudeau de machtige oliesector blijft steunen. Zijn inclusieve imago kreeg in 2019 een knauw toen oude foto's opdoken van Trudeau in 'blackface' - zwart geschminkt.

Trudeau mag altijd dreigen met nieuwe verkiezingen over 18 maanden. De Conservatieven zullen klaarstaan.
Erin O'Toole
Leider Canadese Conservatieven

Datzelfde jaar was er ook het schandaal rond SNC-Lavallin. Die Canadese engineeringmultinational stond terecht voor steekpenningen die ooit betaald werden aan de Libisiche dictator Muammar Khadaffi. Trudeau oefende echter grote druk uit om een schikking te treffen, uit schrik voor jobverlies bij het bedrijf. Het leverde hem een blaam op van de ethische commissie.

'Jullie zetten ons weer aan het werk met een sterk mandaat om Canada door de pandemie te loodsen naar zonniger dagen', hield Trudeau zich maandagnacht sterk. 'Miljoenen hebben voor een progressief plan gekozen.' Oppositieleider O'Toole reageerde smalend: 'Hij mag altijd dreigen met nieuwe verkiezingen over 18 maanden. De Conservatieven zullen klaarstaan.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud