Advertentie

Trudeau wint verkiezingen

De Canadese premier Justin Trudeau bekijkt de binnenlopende verkiezingsuitslagen met zijn gezin. ©AFP

In Canada is de liberale partij van Justin Trudeau op weg om de verkiezingen te winnen. Maar zijn poging om een absolute meerderheid te halen, lijkt mislukt.

De Liberale Partij van premier Justin Trudeau wint volgens de eerste resultaten de vervroegde parlementsverkiezingen in Canada, maar het doel van een absolute meerderheid blijft buiten bereik. Volgens prognoses van de openbare omroep CBC heeft de regeringspartij bij de stemming van maandag zo'n 157 zetels kunnen veroveren. Daarmee laat ze de conservatieven van rivaal Erin O'Toole (122 zetels) achter zich, maar strandt ze wel op exact hetzelfde aantal zetels als voor de verkiezingen laat.

Voor een absolute meerderheid waren 170 zetels nodig. Trudeau zal dus opnieuw afhankelijk zijn van de steun van andere partijen. De sociaaldemocratische NDP van Jagmeet Singh zou ongeveer 29 zetels behalen, net als de regionale partij van Quebec, terwijl de groenen naar verwachting twee zetels halen.

Meerderderheidsregering

De stembusgang kwam er omdat Trudeau midden augustus vervroegde verkiezingen uitschreef. De 49-jarige staat sinds 2019 aan het hoofd van een minderheidsregering en hoopte gunstige peilingen - onder meer gestut door zijn aanpak van de coronapandemie - te kunnen verzilveren om een meerderheidsregering te kunnen vormen.

Dat is dus niet gelukt. De voornaamste kandidaten van de andere partijen en een deel van de Canadese bevolking namen het de liberalen kwalijk dat ze ondanks een vierde coronagolf en een betrekkelijk stabiele minderheidsregering naar een absolute meerderheid streefden - en zo tijd verspilden in de strijd tegen Covid-19 en mogelijk ook de gezondheid van de kiezers in gevaar brachten.

Derde termijn

Als Trudeau erin slaagt steun van andere partijen te krijgen, kan hij aan zijn derde termijn als premier starten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud