Advertentie

Twee Canadese 'spionnen' vrijgelaten na Chinese gijzeldiplomatie

Demonstranten riepen geregeld op tot de vrijlating van de Canadese gevangenen in China. ©REUTERS

Twee Canadezen, die sinds eind 2018 vastzaten in China, zijn vrijgelaten en op weg naar huis. De vrijlating komt er na een deal over de Chinese topvrouw van Huawei die vastzat in Canada.

Na bijna drie jaar in een Chinese politiecel zijn de Canadezen Michael Kovrig en Michael Spavor op weg naar Canada. Dat heeft de Canadese premier Justin Trudeau vrijdagnacht bevestigd.

Trudeau zei tijdens een persconferentie dat de twee Canadezen - beter bekend als 'de twee Michaels' - het Chinese luchtruim hebben verlaten en op het vliegtuig zitten richting Canada. 

Ruil

De vrijlating van 'de twee Michaels' is het rechtstreekse gevolg van een deal over de financiële topvrouw bij Huawei, Meng Wanzhou. Op Amerikaans verzoek werd de topvrouw van Huawei in 2018 opgepakt in Canada. Sindsdien zat ze onder huisarrest in een villa in Vancouver. Ze zou handelssancties met Iran hebben geschonden.

Kort na de deal tussen de 49-jarige Meng en het Amerikaanse ministerie van Justitie oordeelde een Canadese rechter dat Meng het land mocht verlaten. De Huawei-topvrouw stapte onmiddellijk op een vlucht richting Zuid-China.

Dankzij een deal met de VS kan Huawei-topvrouw Meng Wanzhou na drie jaar gevangenschap in Canada weer naar China. ©AFP

In ruil voor de vrijlating van Meng volgde zaterdagochtend ook die van Michael Kovrig en Michael Spavor.

Gijzeldiplomatie

Hoewel China steeds ontkende dat de arrestatie van de twee Michaels iets met Meng te maken had, zag Canada het altijd als een staaltje 'gijzeldiplomatie'. De twee Canadezen, een voormalig diplomaat en een zakenman, werden immers opgepakt twee dagen nadat Meng in 2018 op het vliegveld van Vancouver werd gearresteerd. Algemeen werd aangenomen dat de twee moesten dienen als onderpand om de vrijlating van Meng af te dwingen.

De twee Canadezen zaten officieel vast op verdenking van spionage. Sporvig werd in augustus tot elf jaar gevangenisstraf veroordeeld, maar bewijzen voor spionage of andere misdaden werden nooit geleverd. Beiden zaten meer dan duizend dagen vast in een Chinese gevangeniscel, grotendeels afgesloten van de buitenwereld. Begin 2020 werd ook consulair bezoek geweigerd door de coronapandemie.

Huawei

Met de vrijlating van Meng en de twee Michaels komt nu na bijna drie een einde aan de 'gijzeldiplomatie' tussen de twee landen. De zaak verzuurde jaren de relaties tussen de Verenigde Staten en Canada enerzijds en China anderzijds.

Meng is niet alleen financieel directeur van Huawei maar ook de dochter van de oprichter van de Chinese techgigant. De Chinese autoriteiten eisten al jaren haar vrijlating. China zag haar vervolging als politiek gemotiveerd. De VS beschuldigen Huawei al langer van spionage en houden het bedrijf weg van 5G-netwerken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud