Advertentie

Achtersteven Ever Given losgewrikt

Het containerschip Ever Given blokkeert sinds vorige week dinsdag het Suezkanaal. ©EPA

De voorsteven van het containerschip blijft volgens de baggeraar Boskalis echter tot nader order 'muurvast' zitten.

Het 200.000 ton zware containerschip Ever Given, dat sinds vorige week dinsdag het Suezkanaal blokkeert, is bij hoogtij gedeeltelijk losgewrikt. Dat meldt de maritieme dienstverlener Inchcape op Twitter en wordt bevestigd door Boskalis-CEO Peter Berdowski.

Berdowski temperde op de Nederlandse publieke radio-omroep echter meteen de hoop op een snelle vrijmaking van het Suezkanaal. De achtersteven is met de hulp van een zeesleper een paar meter van de wal losgewrikt, de boeg is een ander paar mouwen. 'De voorsteven zit nog muurvast in het zand', klinkt het.

Later deze ochtend zet Boskalis nog een tweede zeesleper in, om ook de voorsteven te proberen los te wrikken. Daabij spuit Boskalis met grote kracht water onder het schip om zand en klei weg te spoelen.

De kanaalautoriteiten hebben bij de pogingen om de vaargeul vrij te maken de hulp ingeroepen van Boskalis, de eigenaar van de bergingsspecialist Smit.

De blokkade van de 190 kilometer lange cruciale vaargeul dreigt een hartinfarct te veroorzaken voor een wereldeconomie waar door de pandemie verschillende logistieke ketens onder druk staan. Bijna 400 schepen wachten op dit ogenblik aan de twee uiteinden van het kanaal om de doortocht te maken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud