Amerikaans handelstekort hoogst in tien jaar

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese evenknie Xi Jinping kondigden afgelopen weekend een wapenstilstand aan. De vraag is of die standhoudt nu het Amerikaanse handelstekort met China naar een record steeg. ©AFP

De cijfers suggereren dat de tarievenoorlog van president Donald Trump niet onmiddellijk leidt tot de beoogde inkrimping van het tekort op de handelsbalans.

Donald Trump beleefde donderdag wellicht niet zijn prettigste ochtend van de week. Het Amerikaanse ministerie van Handel had immers weinig opbeurende cijfers in petto voor de Amerikaanse president.

Het tekort op de Amerikaanse handelsbalans zwol in oktober aan tot 55,5 miljard dollar. Dat is 1,7 procent meer dan in september. Het is de vijfde maand op rij dat het deficit stijgt. Sinds oktober 2008 was het handelstekort niet meer zo groot.

Tekort met China

Het extreem politiek gevoelige bilaterale tekort met China schoot maand op maand zelfs 7,1 procent hoger om af te klokken op 43,1 miljard dollar, een record.

Dat tekort in de handel met de Aziatische reus is Trump al langer een doorn in het oog. In een poging de trend te keren stortte hij zich in een bitse handelsstrijd met China.

Washington introduceerde niet alleen invoertarieven voor staal en aluminium, het voerde ook voor 250 miljard dollar importtaksen in op Chinese goederen. Zo hoopte Trump de Chinezen tot handelstoegevingen te dwingen. 

Sojabonen

Een reactie van Peking liet niet lang op zich wachten. De Chinezen voerden op hun beurt importtarieven op Amerikaanse producten in.

43,1 miljard dollar
handelstekort met China
Het bilaterale tekort met China schoot maand op maand 7,1 procent hoger om af te klokken op 43,1 miljard dollar, een record.

Zij namen onder andere Amerikaanse sojabonen in het vizier. De tegenvallende export van die sojabonen verklaart mee het oplopende handelstekort.

Vorig weekend beslisten Trump en zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping een wapenstilstand af te kondigen in hun handelsoorlog. 'Om de onderhandelingen over een deal een kans te geven komen er voorlopig geen nieuwe tarieven', klonk het na afloop van een ontmoeting in de marge van de G20-top in Buenos Aires.

Arrestatie topvrouw Huawei

De hamvraag luidt of de cijfers over het oplopende handelstekort Trump er niet toe aanzetten dat bestand weer op te blazen. De spanningen tussen de twee landen dreigen overigens opnieuw flink op te lopen na de arrestatie van Meng Wanzhou, de dochter van de oprichter van de Chinese netwerkgigant Huawei.

De VS vragen Canada om de financieel directeur van Huawei uit te leveren op verdenking van schending van de handelssancties tegen Iran. Peking eiste al haar onmiddellijke vrijlating.

Herstructurering GM

Vorige week, toen de Amerikaanse autoreus General Motors aankondigde duizenden jobs te schrappen en enkele fabrieken te sluiten in de VS, was de vraag al opgeworpen of Trumps handelsoorlog zijn doel niet voorbijschiet.

GM-topvrouw Mary Barra haalde onder andere de hogere importtarieven op aluminium en staal aan om de grote herstructurering te verantwoorden. Trump reageerde woest op haar beslissing. Hij dreigde ermee de 'subsidiekraan voor GM dicht te draaien'.

Hij eiste ook dat de autobouwer de 'financiële reddingsboei die de Amerikaanse belastingbetaler hem toegooide' zou terugbetalen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud