Amerikaanse CEO trapt zomer somber af

Lassers aan het werk op een scheepswerf in Philadelphia. De Amerikaanse industrie houdt rekening met een krimp in de sector - foto Bloomberg

De ISM-index voor de Amerikaanse industrie, die het ondernemersvertrouwen in de sector weerspiegelt, is in juni onverwacht onder de kaap van 50 gezakt. Dat betekent dat een meerderheid van de Amerikaanse CEO's nu rekening houdt met een krimp in de industrie.

De index klokte af op 49,7 punten, een maan eerder was dat nog 53,5. Analisten hadden op een veel mildere daling gerekend tot 52,0. Dat betekent dat de Amerikaanse industrie volgens de CEO's eerder afstevent op een daling van de activiteit.

Het nieuws zorgde meteen voor een dip op Wall Street, maar die bleef wel behoorlijk binnen de perken. Dat komt waarschijnlijk omdat ook bleek dat de aankoopdirecteurs rekening houden met dalende prijzen voor de producten. Die index daalde flink van 47,5 in mei tot 37,0 in juni. Ook daar bleken de analisten te voorzichtig: zij rekenden op een cijfer van 45,8.

Stimuli

Dat betekent dat de Amerikaanse centrale bank in theorie de ruimte krijgt om bijkomende stimuli in de economie te pompen. Die tweede index signaleert namelijk dat er nog niet meteen gevaar dreigt voor een flink oplopende inflatie.

Het tegenvallende ondernemersvertrouwen wordt ook wat bijgekleurd door een goed cijfer over de Amerikaanse huizenmarkt. De uitgaven voor bouwwerken stegen in mei met 0,9 procent in vergelijking met een maand eerder. Analisten hadden op een groei van slechts 0,2 procent gerekend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud