Amerikaanse groei stelt flink teleur

De Amerikaanse economie mist de start van 2014 totaal. ©AFP

De Amerikaanse economie mist haar start van 2014 totaal. In het eerste kwartaal bedroeg de groei tegenover het voorgaande kwartaal slechts 0,1 procent, fors minder dan de verwachte 1,2 procent.

De Amerikaanse cijferaars van het Bureau of Economic Analysis hadden weinig lekkers bij voor de beleggers op Wall Street bij de presentatie van de Amerikaanse groeicijfers woensdagmiddag. De economische activiteit in de Verenigde Staten groeide in het eerste kwartaal met amper 0,1 procent tegenover het voorgaande kwartaal, berekend op jaarbasis. Economen gingen op voorhand uit van een groei van 1,2 procent.

Dat er toch een lichte groei is, is vooral te danken aan de Amerikaanse gezinnen. Zij breiden hun consumptie met drie procent uit, maar volgens analisten is dat grotendeels het gevolg van de toenemende uitgaven van gezinnen in de gezondheidszorg. Dat is niet onlogisch gezien de intrede van Obamacare sinds oktober vorig jaar. Quasi alle andere parameters zoals de investeringen van bedrijven en overheid zijn negatief. 

Dat de economie slecht presteert, is waarschijnlijk grotendeels te wijten aan de strenge Amerikaanse winter. Die stelde de economie in de eerste twee maanden van dit jaar serieus op de proef. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud