Amerikaanse industrie steekt tandje bij

De Amerikaanse industrie trok in juli 0,6 procent aan. Dat is het grootste toerental sinds april. Economen menen dat het daardoor vrij goed zit met de veerkracht van de fabrieken te midden van een economie die maar niet aangezwengeld raakt.

Het productiecijfer is iets hoger dan de 0,5 procent waar de economen van uit gingen. Het cijfer voor juni werd wel neerwaarts herzien van 0,4 tot 0,1 procent.

Hoopgevend is voorts de 1,3%-stijging van de output van de nutsbedrijven. Vorige maand werd daar nog een krimp van 3,3 procent geregistreerd. De productie in de mijnen trok 1,2 procent aan.

De capaciteitsbenutting, die aangeeft in welke mate fabrieken hun middelen aanwenden, steeg van 78,9 in juni tot 79,3 procent in juli.

Eerder op de dag gaf de Empire State index, die de productie-activiteit in de regio rond New York weergeeft, al inzage in de toestand in augustus. En die bleek slechter dan verwacht. De productie daalde onverwacht in augustus, en dat voor het eerst sinds oktober.

De index viel terug van +7,4 in juli tot -5,9 deze maand. Economen hadden volgens Bloomberg op +7,0 gerekend. Een positief cijfer wijst op groei, een negatief op krimp. Door het tegenvallende cijfer hopen beleggers dat de Federal Reserve zal ingrijpen om de economie te stimuleren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud