'Amerikanen, niet de Chinezen, betalen voor Trumps importheffingen'

De Amerikaanse president begon vorig jaar een handelsoorlog door impporttarieven op te leggen voor Chinese goederen. ©REUTERS

De hogere invoerheffingen die president Donald Trump vorig jaar voor Chinese goederen invoerde, treffen vooral bedrijven en consumenten in de VS. Dat stelt de Amerikaanse centrale bank in een studie.

De Amerikaanse president opende vorige jaar een handelsoorlog met China door zware heffingen uit te vaardigen op tal van goederen die worden ingevoerd uit het land. Sindsdien is al voor 250 miljard dollar aan Chinese goederen onderhevig aan die importtarieven, die kunnen oplopen tot 25 procent. 

Beleidsmakers benadrukten steevast dat Chinese bedrijven zouden opdraaien voor de kosten, omdat ze de prijzen voor hun goederen zouden verlagen om ze naar de VS te blijven verschepen. 

Maar uit een nieuwe studie van onderzoekers van de Amerikaanse centrale bank (Fed) in New York blijkt dat de extra heffingen vooral de consumenten en bedrijven in de VS op kosten jagen.  

Uit een analyse van importgegevens van juni 2018 tot september 2019 blijkt dat de Chinese invoerprijzen aan de Amerikaanse grens met slechts 2 procent zijn gedaald. De onderzoekers van de Fed vermoeden zelfs dat die beperkte terugval te wijten is aan algemene marktomstandigheden en niet aan de hogere heffingen.

De prijzen voor goederen uit nieuwe industrielanden zoals Zuid-Korea, Taiwan, Singapore en Hongkong zijn namelijk in dezelfde mate gedaald, luidt het. China voert wel 2 procentpunten minder machines en elektronica uit in vergelijking met 2017. Maar tegelijk importeert het 6 procentpunten minder Amerikaanse elektronica. 

Omdat de importprijzen stabiel zijn gebleven, betalen uiteindelijk de Amerikaanse consumenten en bedrijven het gelag, zegt de Federal Reserve. De onderzoekers van de centrale bank schatten de jaarlijkse kostprijs op zo'n 40 miljard dollar. Al valt volgens de studie niet uit te maken wie de grootste last moet torsen: bedrijven, die hun winsten zien slinken? Of consumenten, die hogere prijzen moeten betalen? 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud