Begrotingswaakhond vreest recessie in VS

Werkzoekenden op een jobbeurs in Houston (Foto Bloomberg)

Als democraten en republikeinen tegen eind 2012 niet tot een vergelijk komen over belastingen en besparingen, zal een forse en plotse verstrakking van het begrotingsbeleid de Amerikaanse economie in een recessie duwen. Dat is de waarschuwing van het Congressional Budget Office (CBO), de niet-partijgebonden begrotingswaakhond van het Congres.

Het CBO gaat er in zijn 'basisscenario' van uit dat bestaande wetten van kracht blijven en geplande wijzigingen worden uitgevoerd. Op 1 januari staan er alvast twee belangrijke wijzigingen op de agenda. Zo komt een hele reeks belastingverminderingen die president Bush jr had doorgevoerd, te vervallen. Bovendien zijn er besparingen op til, onder meer in de gezondheidssector.

Als dit alles volgens plan wordt uitgevoerd en niet bijgestuurd, zullen de belastinginkomsten stijgen en de overheidsuitgaven dalen. Het Amerikaanse begrotingstekort zal aldus in 2013 krimpen tot 641 miljard dollar, berekende het CBO. Dat is bijna 500 miljard dollar minder dan de 1.100 miljard die voor 2012 wordt verwacht.

Een goede zaak op het eerste gezicht. Alleen: onder Amerikaanse economen heerst dan wel een grote consensus dat Capitol Hill dringend maatregelen moet nemen om de openbare financiën te saneren, er is een minstens even grote consensus dat het geen goed idee is het beleid in één trek scherp te verstrakken.

Arbeidsmarkt

De gevolgen voor de economie zullen evenwel niet min zijn. Het bruto binnenlands product (bbp) zal tussen het vierde kwartaal van 2012 en het vierde van 2013 met 0,5 procent krimpen. De Amerikaanse economie zal met andere woorden in een (soort) recessie terechtkomen.

Ook voor de arbeidsmarkt ziet het er dan niet goed uit. Het CBO verwacht dat de werkloosheidsgraad in de tweede helft van 2013 zal oplopen tot rond de 9 procent.

De inflatie zou intussen laag blijven in 2013, door de grote hoeveelheid ongebruikte middelen in de economie.

Om deze dramatische evolutie te vermijden heeft het CBO alvast een alternatief begrotingsscenario uitgewerkt - maar vanzelfsprekend is het aan de politieke partijen om hierover een akkoord te bereiken. In dit scenario zou het begrotingstekort volgend jaar uitkomen op 1.000 miljard dollar en zou het bbp tussen het vierde kwartaal van 2012 en het vierde van 2013 met 1,7 procent groeien. De werkloosheidsgraad zou dan eind 2013 nog altijd rond de 8 procent bedragen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud