Advertentie
Advertentie

België blijft loonlastenkampioen

Jose Angel Gurria, secretaris-generaal van de OESO. ©EPA

Ook in 2014 behield ons land moeiteloos zijn koppositie als OESO-land met de hoogste loonlasten. In enkele specifieke categorieën moet België wel landen als Hongarije, Griekenland of Frankrijk laten voorafgaan. Dat blijkt uit het nieuwste rapport 'Taxing Wages 2015' van de OESO.

De algemene conclusie van dat rapport is opmerkelijk. Gemiddeld genomen stegen de belastingen op het loon in de OESO-landen met ongeveer 1 procentpunt, hoewel geen enkel land een belastingverhoging doorvoerde in die periode. 

Dat de loonlasten dan toch stegen, komt doorgaans omdat de belastbare lonen sneller stegen dan de vrijstellingen of belastingkredieten. Het OESO-gemiddelde ligt nu op 36 procent

België ligt daar ruim boven. Een alleenstaande die in ons land het gemiddelde loon verdient, ziet daarvan 55,6 procent afgeroomd worden door belastingen en socialezekerheidsbijdragen. De OESO geeft geen globaal gemiddelde, maar geeft een overzicht van de loonlasten per gezinscategorie, gaande van alleenstaande over gezinnen met tweeverdieners en kinderen ten laste tot alleenstaande ouders.

In onderstaande tool kan u zelf kijken waar ons land, of een land naar keuze, zich bevindt ten opzichte van het OESO-gemiddelde of het niveau in een ander land.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud