Bernanke heeft handen vrij voor verse stimulus

Economen verwachten dat Fed-voorzitter Bernanke (links, naast minister van Financiën Tim Geithner) op 31 augustus op de bijeenkomst in Jackson Hole een derde rondje stimulus in het vooruitzicht stelt. (foto: Bloomberg)

De Amerikaanse inflatie zakte in juli tot 1,4 procent. Dat is onder de 'comfortzone' van centraal bankiers en effent dus samen met de hardnekkig hoge werkloosheid het pad voor een extra rondje geldcreatie in september.

Nu de energieprijzen hun grootste piek achter de rug hebben, zien de Amerikanen de levensduurte fors minder sterk stijgen. In juli brokkelde de inflatie af van 1,7 naar 1,4 procent, het laagste peil sinds november 2010 en ruim onder de bijna 4 procent eind vorig jaar (zie grafiek onderaan).

Een belangrijke motor achter de scherpe daling van de levensduurte is de Amerikaanse boom in schaliegas. Dankzij een nieuwe boortechnologie kunnen energiebedrijven enorme schaliegasreserves aanboren die voorheen onbereikbaar waren. En omdat je aardgas veel moeilijker kunt exporteren dan aardolie, is er in heel Noord-Amerika een overaanbod van aardgas.

Die 'gasbel' jaagt de prijzen fors omlaag: jaar op jaar zakken de aardgasprijzen 13 procent. Ook benzine (-6%) en elektriciteit (-1%) zijn sinds juli 2011 goedkoper geworden, leren data van het Bureau of Labor Statistics

Maar ook zonder de volatiele energie- en voedselprijzen, zakte de zogenaamde kerninflatie naar 2,1 procent. Dat is vooral te danken aan de beperkte stijging van de kostprijs om een huis te huren of te kopen, de zogenaamde 'owners equivalent rent'. Mede door het grote aanbod woningen op zowel de koop- als huurmarkt, blijft de jaaropjaarstijging van de factuur voor onderdak - goed voor een forse 31 procent van de indexkorf - met 2,1 procent goed onder controle.

Jackson Hole

Met een inflatie op 2 procent zit de levensduurte nu onder de 'comfortzone' van Amerikaanse centraal bankiers. Voorzitter Ben Bernanke prikte die vast op de langetermijnprognose voor inflatie, namelijk 2 procent. 

Ook de werkloosheidsgraad zit dik 8 procent ruim boven de langetermijndoelstelling van 5,2 à 6 procent. Met andere woorden: de Federal Reserve rateert op dit ogenblik zijn twee doelstellingen: maximale tewerkstelling en prijsstabiliteit.

Bijgevolg is de kans reëel dat de voorzitter Ben Bernanke op 31 augustus een duidelijke hint zal laten volgen dat hij in september voor een derde rondje geldcreatie (QE3) - geld drukken om via de inkoop van staatspapier de rente nog lager te duwen - opteert. Op 31 augustus geeft Bernanke immers de openingstoespraak in Jackson Hole, de traditionele zomerbijeenkomst voor het kruim van centraal bankiers in de Rocky Mountains.

BNP Paribas-econome Julia Coronado schat de kans dat er een derde rondje stimulus komt op 65 procent. 'En we schatten de kans op QEX op 25 procent in', zegt Coronado. 'Met QEX zou de Fed onbeperkt geld blijven opkopen tot haar doelstellingen bereikt zijn'. De econome denkt dat zo een 'blanco cheque' voor de economie potentieel groei én inflatie een stevige boost kan geven.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud