'Britse toezichthouder kan banken opkappen'

Brits minister van Financiën, George Osborne.

De Bank of England krijgt de macht om banken die zich niet aan de regels houden op te delen. Dat staat in het wetsvoorstel dat de Britse minister van Financiën, George Osborne, vandaag in het parlement voorstelt. Hij herhaalde ook dat Royal Bank of Scotland (RBS) in zijn bonuspot moet graaien om boetes te betalen voor zijn rol in het Libor-schandaal.

Het financieel systeem is aan een flinke herziening toe. Dat heeft de financiële crisis wel aangetoond. Osborne is klaar om de aanbevelingen van de Vickers-commissie in wetten om te zetten. Die groep onder leiding van John Vickers heeft zich gebogen over de struc­tu­re­le her­vor­ming van de ban­ken in het VK.

Voor het eerst zal de regelgever de macht hebben om banken op te splitsen als die er niet in slagen hun dagelijkse bankactiviteiten af te scheiden van risicovolle zakenbankactiviteiten. Die macht is toegevoegd aan het wetsvoorstel dat Osborne vandaag voorstelt in het Britse parlement. Het toezicht komt bij de Britse centrale bank te liggen.

'Mijn boodschap aan de banken is duidelijk', zegt Osborne. 'Als ze de regels niet volgen, zullen de toezichthouder en het ministerie van Financiën ze kunnen opdelen. Banken hebben manieren gevonden om de regels te omzeilen. Hebzucht kwam boven goed bestuur te staan. Dat kan opnieuw gebeuren, dus moeten we ons daartegen wapenen.'

Criteria

In het wetsvoorstel staan geen criteria die een interventie rechtvaardigen waarbij een bank opgesplitst wordt. Dat moet latere wetgeving verduidelijken. Binnen het jaar moeten de nieuwe regels van kracht zijn. 

Volgens de BBA, de lobbygroep van de Britse banken, komt de aantrekkelijkheid van Londen als financieel centrum in het gedrang. Topman Anthony Browne waarschuwt dat de nieuwe regels ertoe zullen leiden dat minder kredieten verstrekt worden. 'Dit creëert onzekerheid voor beleggers, wat het moeilijker maakt voor banken om aan kapitaal te geraken, waardoor ze ook minder kunnen uitlenen.'

Publieke verontwaardiging

Osborne herhaalde dat Royal Bank of Scotland elke boete in het kader van het Libor-schandaal moet betalen vanuit de bonuspool. RBS is sinds de crisis in overheidshanden. 'Het idee dat dergelijke boetes met geld van de belastingbetaler betaald worden, zou enorme publieke verontwaardiging oproepen', stelt Osborne. 'Dat gaat niet gebeuren.'

Volgens ingewijden zou RBS een boete van 500 miljoen pond moeten betalen aan Britse en Amerikaanse regulatoren om te schikken in de Libor-zaak. In dat schandaal manipuleerden banken jarenlang het rentetarief dat gebruikt wordt voor de berekening van honderden miljarden dollars aan leningen. Barclays trof vorig jaar als eerste een regeling en betaalde toen een boete van 290 miljoen pond.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud