China schort extra heffingen VS-producten op

Chinees staatssecretaris van Handel Wang Shouwen ©AFP

Daarmee voldoet Peking aan een van de afspraken die China en de VS vrijdag zijn overeengekomen in hun akkoord over een voorlopige handelsdeal.

Het bericht waarin dit staat is te lezen op websites van diverse Chinese departementen en op staatsmedia.

'China hoopt, op basis van gelijkheid en wederzijds respect, samen met de VS elkaars zorgen op te lossen en de stabiele ontwikkeling van de onderlinge economische en handelsrelaties te promoten', aldus het statement.

Vrijdag maakten beide partijen bekend dat er een voorlopig handelsakkoord was bereikt. De deal houdt in dat de VS stap voor stap de heffingen op Chinese producten zouden opheffen. Als deel van het akkoord zou China de invoer vanuit de VS opdrijven. De twee grootste economieën ter wereld zijn al 18 maanden in een handelsdispuut verwikkeld. SV

De Chinese viceminister van Handel, Wang Shouwen, verklaarde eerder dat de VS hebben beloofd om tarieven op Chinese goederen te schrappen. China gaat nu zijn aankopen van Amerikaanse energie, landbouwproducten, farmaceutische goederen en financiële diensten opvoeren. Het zal meer tarwe en mais kopen. Washington verwacht dat China ook mee ramerikaase soja koopt.

Ook zou Peking op zijn beurt afzien van heffingen op Amerikaanse producten die zondag zouden ingaan, een belofte die nu werd nagekomen. Daarnaast gaat China meer doen om intellectueel eigendom van bedrijven te beschermen en namaakartikelen te bestrijden.

De Amerikaanse president Donald Trump zei vrijdag dat de voor 15 december geplande verhoging van importtaksen op Chinese producten met een waarde van 160 miljard dollar of 144 miljard euro is geschrapt. Dat betekent dat Chinese smartphones, laptops en speelgoed niet duurder worden voor de Amerikaanse consument.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud