China stevent af op eerste krimp sinds 1989

Wuhan tijdens de lockdown: een spookstad van 11 miljoen ©AFP

De zeer slechte cijfers vanuit de Chinese 'lockdowneconomie' illustreren de economische impact van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te vertragen.

Wie een idee wil krijgen van hoe een 'lockdowneconomie' er uitziet, kreeg maandag een indicatie via de data die het Chinese bureau voor de statistiek vrijgaf. De omzet van de kleinhandel is in januari en februari samen met liefst 20,5 procent gezakt tegenover dezelfde periode van vorig jaar. Economen hadden een terugval met slechts 4 procent voorspeld. De industriële productie kromp in de eerste twee maanden met 13,5 procent in plaats van de verwachte 3 procent.

Wuhan, het epicentrum van het virus en een stad met 11 miljoen inwoners, ging op 23 januari in lockdown. Hetzelfde gold voor de 60 miljoen inwoners van Hubei, de omringende provincie in het centrum van China. 

Het is nu volgens economen zo goed als zeker dat de Chinese economie, de tweede grootste ter wereld, in het eerste kwartaal zal krimpen. Sinds de start van vergelijkbare statistieken in 1989 is de economische activiteit in een kwartaal nooit gedaald.

Nachtmerrie

'Dit is niet het einde van de nachtmerrie', waarschuwt Iris Pang, ING-econome in Hongkong. 'De wereldwijde verspreiding van het virus heeft als gevolg dat ook de Chinese economie niet snel volledig zal herstellen. De industriële productie zal blijven klappen krijgen in maart en april, nu de wereldvraag abrupt wegvalt.'

Dit is niet het einde van het nachtmerrie
Iris Pang
ING-econome

Pang stipt aan dat ook de kleinhandel niet snel herstelt. 'Kleinhandelsverkopen in China hernemen slechts zeer voorzichtig, aangezien consumenten nog altijd zeer terughoudend zijn om winkelcentra en restaurants te bezoeken.'

De econome denkt dat de Chinese economie over 2020 slechts 4,8 procent zal groeien. Dat is ruim onder de 6 procent die Peking ambieert en gaat uit van een herstel in de tweede jaarhelft.

De Chinese cijfers geven ook een indicatie van wat Europa en de VS mogen verwachten, omdat ook zij drastische maatregelen hebben genomen om de verspreiding van het virus te beperken. Steeds meer economen voorspellen dat de eurozone en de VS afstevenen op een recessie. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud