China trapt 2021 af met recordgroei

Terwijl de industrie in de eerste fase van het pandemieherstel de kar trok, laten nu ook de Chinese gezinnen het geld rollen. ©EPA

De Chinese economie groeide in het eerste kwartaal van 2021 met ruim 18 procent vergeleken met een jaar eerder. Voor een duurzaam herstel later dit jaar mag de chipschaarste niet acuter worden.

Als u nog zou twijfelen aan het herstel in V-vorm van de op een na grootste economie ter wereld, check dan de grafiek bij dit stuk. De Chinese economie trapte 2021 af met een groei van 18,3 procent jaar op jaar, leert de altijd snelle eerste raming van de statistici in Peking.

Hoewel analisten gerekend hadden op een klim van 19 procent, laat de Aziatische reus de sterkste groei optekenen sinds hij in 1992 op kwartaalbasis begon te rapporteren over de evolutie van het bruto binnenlands product.

Natuurlijk 'profiteert' dat cijfer van een makkelijke vergelijkingsbasis. In het eerste kwartaal van 2020 had de Volksrepubliek een klap van 6,8 procent geïncasseerd. Daar waren het begin van de coronapandemie en de radicale lockdown niet vreemd aan. China was toen een 'early warning signal' voor de rest van de wereldeconomie.

Catering

Een betere graadmeter voor de prestaties van de Chinese economie in de eerste drie maanden van 2021 is de groei kwartaal op kwartaal. Die vertraagde van 3,2 naar 0,6 procent.

Toch is het pandemieherstel nu beter 'in balans'. Terwijl het initiële herstel vanaf de lente van 2020 door de industrie en de uitvoer werden geschraagd, laat nu ook de Chinese consument het geld weer rollen. In maart herstelde de kleinhandelsverkoop jaar op jaar met 34 procent. Catering, een categorie waar zowel restaurantbezoekjes als maaltijdkoeriers onder vallen, boekte een remonte van 92 procent en bevindt zich nu weer op prepandemiepeil.

'De sterke groei van het jaarbegin mag niet geëxtrapoleerd worden', waarschuwt Iris Pang, de hoofdeconome voor China bij ING. 'We schatten dat de groei op kwartaalbasis rond 1 à 2 procent zal stabiliseren. De binnenlandse consumptie zal de grote stabilisator van de economie blijven en investeringen in digitale infrastructuur de ruggengraat van de toekomstige groei.'

Pang merkt op dat veel zal afhangen van de mate waarin de chipschaarste aanhoudt. 'De flessenhals in de levering van chips is een kopzorg voor veel bedrijven, met een impact op zowel de bedrijfsinvesteringen en de uitvoer als op de binnenlandse consumptie.'

Chinese kooplust stuwt Daimler

De postpandemische koopdrang van de Chinezen bezorgt Mercedes-moeder Daimler een rooskleurig jaarbegin. De autobouwer publiceerde donderdagnacht onverwacht voorlopige kwartaalcijfers, omdat die de marktverwachtingen significant overtroffen.

Daimler rapporteerde een bedrijfswinst van 5,75 miljard euro in het eerste kwartaal, versus een analistenconsensus van 5 miljard euro. Alle regio's zitten in de lift, maart China is de uitschieter. Eerder liet Daimler al weten dat het aantal verkochte wagens in het land een sprong van 60 procent had gemaakt.

Op 23 april komt Daimler met volledige cijfers naar buiten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud