'China wil niet graag de grootste zijn'

Een 1 meibetoging in Hong Kong ©Bloomberg

De Chinese overheid heeft de afgelopen maanden geprobeerd te voorkomen dat de Chinese economie te boek komt te staan als de grootste ter wereld.

Dat stelde de Britse krant Financial Times vrijdag op basis van ingewijden. Eerder deze week bleek uit nieuwe berekeningen van de Wereldbank dat China hard op weg is om de Verenigde Staten in te halen als de grootste economie ter wereld. Indien rekening wordt gehouden met het verschil in koopkracht. De Volksrepubliek zou de VS zelfs al dit jaar kunnen voorbijsteken met het grootste BBP.

In het rapport werd al opgetekend dat China twijfels heeft over de gebruikte onderzoeksmethodes. Volgens bronnen rond het rapport ging het verzet van China echter aanzienlijk verder. ,'Er was een enorm debat', aldus één van de bronnen. ,'China wil niet gezien worden als nummer één, ze vrezen de politieke gevolgen daarvan. Ze hebben een jaar lang gesmeekt en gedreigd, ze vinden het vreselijk.'

Een Chinese beleidsadviseur wees erop dat het cijfer over de totale Chinese economie verhult dat China nog altijd een relatief arm land is. Per hoofd van de bevolking reikt de Chinese economie internationaal niet verder dan de 99e plek, terwijl de Amerikaanse economie op die basis de op elf na grootste is. Daarom zou China vooralsnog geen al te grote verantwoordelijkheden op zich willen nemen op het wereldtoneel.

Terwijl de druk om meer te doen alleen maar toeneemt als de Chinese economie daadwerkelijk wordt aangemerkt als de grootste ter wereld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud