Advertentie

Chinese economie koelt af

De Chinese president Xi Jinping bij de viering van 100 jaar Chinese communistische partij in september. De partij drukt anno 2021 meer dan ooit haar stempel op de Chinese economie en maatschappij. ©Xinhua News Agency

Energie- en chipschaarste, overstromingen, imploderende vastgoedconglomeraten én een overheid die de privésector de duimschroeven aandraait, dat is zelfs voor de Chinese economie iets te veel op één kwartaal.

De Chinese economie, de tweede grootste ter wereld, koelde over het derde kwartaal sterk af. Dat leert een raming van de Chinese dienst voor de statistiek. Jaar op jaar zwakte de groei af tot 4,9 procent, van 7,9 procent in de lente (zie grafiek). Tegenover het voorgaande kwartaal vertraagde de groei nog forser dan economen verwachtten, van 1,3 naar 0,2 procent.

Het tempo van de afkoeling is misschien nog groter dan verwacht, de afkoeling an sich niet. China kampt net als de rest van de wereld door een fors mondiaal post-pandemisch herstel met een nijpende schaarste aan energie, waardoor enkele grote industriereuzen tijdelijk op een lager pitje moesten draaien. Die energieschaarste komt boven op de chipschaarste, die zeker in de autosector een extra rem op de productie zet.

Er waren nog extra factoren die het afgelopen kwartaal een rem zetten op de activiteit. Vooreerst tijdelijke, in de vorm van zware overstromingen die grote delen van het noorden van China teisterden. Maar daarnaast zijn er ook meer structurele en met elkaar verbonden elementen. Een: de implosie van het megalomane vastgoedconglomeraat Evergrande tegen de achtergrond van Peking dat de met schulden gedopeerde groei in de bouw wil temperen.

Twee: president Xi Jinping. Die draait onder de ogenschijnlijk onschuldige noemer 'gemeenschappelijke welvaart' grote delen van de privésector de duimschroeven aan. De boodschap is dat de Chinese economie minder een miljardairsfabriek en meer een instrument voor breed gespreide welvaartscreatie moet worden, ook al gaat dat ten koste van de groei.

De ING-econome Iris Pang wijst die laatste factor als belangrijkste aan, samen met het 'wiskundige' feit dat het sterke zomerkwartaal van 2020 - toen de Chinese economie een spurt inzette na het einde van de lockdowns van het voorjaar - een moeilijke vergelijkingsbasis vormt. 'Die twee factoren spelen ook dit kwartaal, zodat de vertraging nog even kan duren', vat ze samen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud