Chinese export aan de beterhand

Textielarbeiders in China. (Reuters) ©REUTERS

Na een mindere periode trekt de Chinese export weer aan. In december verpatsten de Chinezen een dikke 14 procent meer goederen en diensten. Maar voor het hele jaar 2012 lagen de handelsactiviteiten onder de verwachtingen.

Met een stijging van 14,1 procent tegenover een jaar eerder lag de Chinese export in december een pak hoger dan de 5 procent die de analisten hadden verwacht. De invoer steeg met 6 procent. En het handelsoverschot liep op tot 31,6 miljard dollar, het dubbele van een jaar eerder.

Dat de handel opnieuw aantrekt, kan een indicatie zijn dat de Chinese economie langzaam herstelt. De economische groei vertraagde zeven kwartalen op rij, tot 7,4 procent in het derde kwartaal. De verwachting is dat de groei opnieuw versnelt tot 7,8 procent in het vierde kwartaal.

De uitvoer naar de Europese Unie steeg in december met 2,3 procent, vooral door de vraag uit Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Het was de eerste groei sinds mei 2012.

Maar de Europese Unie is niet langer de grootste afzetmarkt voor de Chinezen. In 2012 zakte de uitvoer naar Europa met 6,2 procent. De Verenigde Staten zijn weer de eerste exportmarkt voor Peking.

Opvallend was de daling van de handel met Japan met 3,9 procent. Dat had veel te maken met de hoogoplopende ruzie tussen Tokio en Peking over de controle van een kleine eilandengroep. Onder meer de verkoop van Japanse auto's in China kelderde door boycotacties.

Groeimotor

De wereldwijde financiële en economische crisis heeft de Chinese exportsector - jarenlang de groeimotor - zwaar getroffen. Het dieptepunt lag in 2009, toen de export met 16 procent omlaag viel. Daarna volgde een herstel, met bijvoorbeeld een stijging van de export met 20 procent in 2011. 

Voor 2012 lagen de verwachtingen een stuk lager. De autoriteiten waren naar verluidt al blij als de handel - export én import - vorig jaar met 10 procent zou aandikken. Uiteindelijk steeg de uitvoer vorig jaar met 7,9 procent en klom de invoer 4,3 procent hoger. 

Het handelsoverschot over 2012 liep op tot 231 miljard dollar, 48 procent meer dan het jaar voordien. 

Zheng Yuesheng, de woordvoerder van de douanediensten, gaf donderdag toe dat de buitenlandse handel van China het in 2013 moeilijk blijft hebben. Naast een tegenvallende vraag door de crisis wees hij ook op de hogere productiekosten in China. Die ondermijnen de concurrentiekracht.

Minister van Handel Chen Deming zei onlangs dat de Chinese handel in 2012 'lichtjes beter' zou zijn dan in 2012. Hij verwacht vooral een verbetering in de tweede helft van dit jaar.

Reserves

De buitenlandse reserves die China in handen heeft, bereikten eind december een recordhoogte van 3.310 miljard dollar (2.550 miljard euro). De kolossale reserves zijn sinds 2005 verviervoudigd en houden de wisselkoersen artificieel laag, hekelen China's belangrijkste handelspartners.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud