Chinese export krijgt onverwachte tik

©REUTERS

Terwijl waarnemers op een stijging hadden gerekend, bleek China vorige maand minder goederen naar het buitenland te hebben uitgevoerd als gevolg van het handelsconflict met de VS.

China voerde in november 1,1 procent minder goederen uit dan in dezelfde maand een jaar eerder, leren douanecijfers. Het is al de vierde maand op rij dat de Chinese export krimpt.

De daling was onverwacht. Analisten hadden namelijk gerekend op een stijging van 0,8 procent omdat de buitenlandse vraag naar elektronica en andere consumentenproducten doorgaans stijgt in de aanloop naar de kerst- en nieuwperiode.

-1,1%
Dalende export
De Chinese export daalde in november met 1,1 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Het aanslepende handelsconflict met de Verenigde Staten is de belangrijkste oorzaak van de tegenvallende exportcijfers. Het Witte Huis beslist op 15 december of nieuwe heffingen op 160 miljard dollar aan goederen uit China van kracht zullen worden.

Maar in de aanloop naar die beslissing is de Chinese export dus al fors gedaald. De uitvoer naar de Verenigde Staten kreeg in november een tik van 12,5 procent in vergelijking met vorig jaar. De Chinese uitvoer naar de Europese Unie steeg in dezelfde periode dan weer met 4,5 procent. 

China zelf voerde voor het eerst sinds april weer meer goederen in - er werd een stijging met 0,3 procent vastgesteld. De magere importdata maken duidelijk dat ook de Chinese economische groei minder hard gaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud