Davos start met historisch optimisme

Bij de start van het World Economic Forum wordt Davos getroffen door ongeziene sneeuwval. ©AFP

De CEO’s van ’s werelds grootste bedrijven waren in geen twintig jaar zo optimistisch over de wereldeconomie, bleek gisteren op het Wereld Economisch Forum in Davos.

In het Zwitserse Davos is maandagavond het Wereld Economisch Forum van start gegaan met een flinke scheut optimisme. In geen twintig jaar hadden de CEO’s van de belangrijkste bedrijven ter wereld zo veel vertrouwen in de economische rugwind die hen dit jaar vooruit moet stuwen.

Jaarlijks peilt consultant PwC namelijk naar de vooruitzichten en plannen van bijna 1.300 CEO’s, waarvan vier op de tien een bedrijf van meer dan een miljard dollar omzet leiden. 57 procent van hen verwacht dat de economie dit jaar sneller zal stijgen dan vorig jaar. Dat optimisme is niet alleen een record in twintig jaar, maar ook de snelste stijging in twintig jaar.

Een van de redenen is dat na de eurocrisis ook landen als Griekenland en Spanje weer groeien. Of dat economisch belangrijke landen als Brazilië en Rusland, die in 2015 nog in recessie vielen door lage grondstoffenprijzen en politieke onrust, de draad weer hebben opgepikt.

Zorgen

Het betekent niet dat er geen zorgen meer zouden zijn. Wanneer de CEO’s gevraagd wordt of hun eigen bedrijf dit jaar méér zal verkopen dan in 2017, antwoorden er slechts vier op de tien met overtuiging ja. Die score ligt wel degelijk aan de hoge kant, maar in 2011 en zeker vlak voor de financiële crisis was het optimisme over eigen kunnen nog net iets groter.

©EPA

Sommige dingen veranderen niet. Als de CEO’s wordt gevraagd welke landen het belangrijkst worden om dit jaar te groeien, geven ze dezelfde top vier als in 2017: de VS, China, Duitsland en het VK. Wél is de kloof tussen de VS en China beduidend groter geworden.

Waarover maken CEO’s zich zorgen? Het antwoord op die vraag blijkt heel erg regionaal te verschillen. In West-Europa is populisme een grote zorg, gevolgd door administratieve rompslomp, geopolitieke onzekerheid, cyberdreiging en terreur. Het maakt dat belastingen, energieprijzen of de toekomst van de eurozone wat lager zijn gedaald op het zorgenlijstje.

Belgische bedrijven

Van de bijna 1.300 CEO’s leiden er 38 een Belgisch bedrijf, waarvan de helft een beursgenoteerde onderneming. De Belgische resultaten liggen doorgaans in de lijn van de Europese en wereldwijde trends, al zijn er hier en daar verschilpunten. Ze tonen zich bijvoorbeeld bezorgder over het klimaatprobleem en zeggen grotere problemen te ondervinden om goed opgeleid personeel te vinden.

©REUTERS

De helft van de Belgische CEO’s zegt dit jaar te willen aanwerven, drie op de tien is van plan het jaar met minder personeel te eindigen. Negen op de tien van de Belgische CEO’s zeggen vertrouwen te hebben dat hun bedrijf dit jaar zal groeien. De manier om dat doel te bereiken ligt in de eerste plaats in organische groei en besparingen, en iets minder in overnames, nieuwe allianties of het uitbesteden van activiteiten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud