'Defensiespurtje' voor Amerikaanse economie

Het beter dan verwachte economisch rapport is een opsteker voor de Amerikaanse president Barack Obama, hier op kiescampagne in Virginia (foto: AFP)

De Amerikaanse economische motor sloeg deze zomer weer aan, na de lentemoeheid in het voorjaar. Een opsteker voor president Obama in volle kiescampagne, al is het sterke cijfer vooral te danken aan een bizarre opstoot in defensie-uitgaven.

In het derde kwartaal boekte de Amerikaanse economie een groei van 2 procent, berekend op jaarbasis, leert de eerste raming van het Amerikaanse Bureau of Economic Analysis. Dat is een stuk beter dan de matte 1,3 procent groei in het tweede kwartaal en iets beter dan de 1,8 procent groei waar Wall Street op rekende.

Eens te meer is de Amerikaanse consument de sterkhouder van de grootste economie ter wereld. Amerikanen krikten hun consumptie in het tweede kwartaal 2 procent bij en namen zo met 1,42 procentpunt het gros van de groei voor hun rekening, aangezien de gezinsconsumptie 71 procent van het bruto binnenlands product voor zijn rekening neemt.

Maar in de kering was ook de Amerikaanse overheid belangrijk. Vooral de federale overheid krikte de consumptie op en droeg zo 0,71 procentpunt aan de groei bij. Dat is opmerkelijk: de vorige zeven kwartalen roomde de overheid door besparingsmaatregelen telkens de groei af.

Economen waarschuwen echter voor euforie. 'De sterke stijging met 13 procent van de defensie-uitgaven oogt bizar', zegt ING-econoom Rob Carnell. 'Het zou ons niet verbazen dat dit cijfer later neerwaarts herzien wordt. Een bbp-rapport met een mooie kop, maar een minder fraaie achtergrond', vat Carnell samen.

De bedrijfsinvesteringen (0,07 procentpunt) leverden een minieme bijdrage, terwijl de netto-uitvoer 0,18 procentpunt van de groei afroomde. Zo kwam de globale groei op een relatief stevige 2 procent uit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud