Advertentie
voorkennis

Deficit Grande: Amerika’s hardnekkige handelstekort

De Amerikaans-Mexicaanse grenspost in San Ysidro, Californië. ©AFP

Het perfecte wachtbordje voor wie op het Amerikaanse verkiezingsresultaat zit te wachten: verse cijfers over die consistente Donald Trump-focus, het hardnekkige handelstekort.

Een voorkennis ‘5 november’ pennen die níét over de Amerikaanse verkiezingen gaat, we erkennen dat deze rubriek een hoog in other news-gehalte heeft. Niettemin, aan wachtbordjes voor beleggers dinsdag geen gebrek.

Om te beginnen is er voortaan een halfuurtje extra fun voor de meer matineuze Europeaan. De beurs van Tokio verlengt de handelsdag met een half uur. De slotbel luidt nu om 15.30 uur lokale tijd, ofte 8.30 uur Belgische tijd.

Advertentie

Niet dat Japanse traders nu plots de workaholics anonymous van Euronext naar de kroon steken. Hun handelsdag duurt nu 5,5 uur, nog altijd een volle drie uur korter dan Euronext en een uur korter dan Wall Street. Een korte dag, waarin Japanners toch flink wat animo samenballen, ontdekten we in augustus met zijn allen.

Om 14.30 uur Belgische tijd krijgen we van de statistici in Washington verse data over de consistentste irritatie van de Republikeinse presidentskandidaat, Donald Trump: het Amerikaanse handelstekort. Robert Lighthizer, de handelstsaar van Trump toen die als president tussen 2017 en 2021 de handelsoorlog met China deed escaleren, gaf vorige week in een opiniebijdrage in de Britse zakenkrant Financial Times een interessante inkijk in trumpiaans denken. ‘Economen zeggen dat het slachtoffer het probleem is, omdat Amerikanen te weinig sparen. Het probleem is niet de Amerikaanse spaarquote, wel het roofzuchtige handelsbeleid van andere landen.’

Het tekort hebben de invoerheffingen van Trump - die grotendeels door opvolger Joe Biden overeind zijn gehouden - niet teruggebracht. Economen verwachten zelfs dat het deficit in september weer is opgelopen tot meer dan 80 miljard dollar, mede omdat Amerikaanse bedrijven met een angstige blik op de stakingen in de havens begin oktober aan het hamsteren sloegen.

De impact die de handelsoorlogen wel hadden, is dat China niet langer, als je invoer en uitvoer samentelt, de grootste bilaterale handelspartner van de Verenigde Staten is. Dat is nu zuiderbuur Mexico, mede door de pandemische verstoring van de handelsketens. Daardoor willen veel Amerikaanse bedrijven hun aanvoerketen dichter bij huis hebben, nearshoring in het jargon. Het bilaterale tekort met Mexico gaapt ook steeds wijder: 160 miljard dollar over de jongste twaalf maanden (zie grafiek).

Advertentie

Het is misschien een troost voor de Mexicaanse presidente, Claudia Sheinbaum. Als Trump verkozen wordt, zal het bij topontmoetingen in Washington maar de helft van de tijd over immigratie gaan.

Advertentie
Gesponsorde inhoud