Diamond, Mortensen en Pissarides winnen Nobelprijs economie

De Amerikaanse president Obama droeg in juli Peter Diamond voor als Fed-bestuurder, samen met Janet Yellen (l.) en Sarah Bloom Raskin (r.). De Senaat schoot de benoeming van Diamond echter af (foto: Bloomberg)

De 42ste Nobelprijs economie wordt gedeeld door drie economen. Peter Diamond, Dale Mortensen en Christopher Pissarides waren geen verwachte winnaars. Het zijn drie arbeidsmarktspecialisten die zich onder meer hebben gespecialiseerd in theorieën over werkloosheid.

De 'Prijs voor Economische Wetenschappen van de Zweedse centrale bank ter nagedachtenis van Alfred Nobel', zoals de officiële naam van de onderscheiding luidt, gaat naar Peter Diamond, Dale Mortensen en Christopher Pissarides.

De Brits-Grieks Cypriotische Christopher Pissarides geeft les aan de London School of Economics.
De Amerikaan Dale Mortensen doceert aan de Nortwestern University. De derde winnaar is MIT-econoom Peter Diamond, ook uit de VS.

De bekroning voor economie werd in 1968 in het leven geroepen, ter gelegenheid van de 300ste verjaardag van de centrale bank  in Zweden, de oudste centrale bank ter wereld. Het is wel de Nobelstichting die de prijs toekent.

'Ze krijgen de prijs voor hun zoektheorie en het matchen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt', verklaart de Amerikaanse econoom Tyler Cowen. 'Elk van hen heeft zeer invloedrijke publicaties op zijn naam. De nominatie is vooral voor hun theoretisch werk, hoewel Diamond ook wel empirisch onderzoek heeft gedaan.'

Diamond

De bekendste naam is die van Peter Diamond. De Amerikaan doceert al sinds 1970 aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Hij gaf er onder meer les aan Ben Bernanke (huidig voorzitter van de Federal Reserve) en Andrei Shleifer (de meest getipte kanshebber die dus naast de nominatie greep).

Opmerkelijk is dat Diamond eerder dit jaar voorgedragen was om in de raad van bestuur van de Fed te zetelen, dus onder zijn voormalige pupil Bernanke. De Republikeinse oppositie in de Senaat stak echter stokken in de wielen, zodat het nooit zover kwam.

'Diamond, een ex-collega van mij, heeft de prijs meer dan verdiend', schrijft voormalig Nobelprijs-winnaar Paul Krugman op zijn blog op de website van de New York Times. 'Zijn werk over de rigiditeit van arbeidsmarkten is van uitermate groot belang. Maar hij heeft nog ander belangrijk onderzoek gedaan.'

 

De laureaten van de Nobelprijs voor economie van 2001 tot 2009

2009: Elinor Ostrom en Oliver E. Williamson (VS)
2008: Paul Krugman (VS)
2007: Leonid Hurwicz, Eric S. Maskin en Roger B. Myerson (VS)
2006: Edmund S. Phelps (VS)
2005: Robert J. Aumann (Israël/VS) en Thomas C. Schelling (VS)

2004: Finn E. Kydland (Noorwegen) en Edward C. Prescott (VS)

2003: Robert Engle (VS) en Clive Granger (VK)

2002: Daniel Kahneman (VS/Israël) en Vernon L. Smith (vs)
2001: George A. Akerlof (VS), A. Michael Spence (VS) en Joseph E. Stiglitz (VS)

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud